Krogarna serverar kraftigt berusade
FINSPÅNG: Trots att de agerade kraftigt berusade serverades över hälften alkohol. Det visar en kartläggning som gjorts på Finspångs krogar.Kommunens alkoholhandläggare Inger Gustafsson blev minst sagt besviken över resultatet.- Jag trodde inte att det fortfarande såg ut så här, säger hon.
Kommunens alkoholhandläggare Inger Gustafsson är förbannad över att Finspångskrogarna fortsätter att servera alkohol till kraftigt berusade gäster. Foto: Magnus Petersson
Foto:
"Inte acceptabelt"
I kommunen besöktes sex slumpvis utvalda pubar och krogar. På tre av dem hade de "berusade gästerna" inga som helst problem att beställa mer öl.
Det är inte acceptabelt, menar Inger Gustafsson.
- Jag hade väl möjligen tänkt mig att en av sex kunde ha fortsatt serverat men inte så här många, säger hon.
Det som gör Inger Gustafsson mest besviken är att kommunen verkligen har försökt och få bort det här problemet under många år. Men det visar sig att det arbetet varit resultatlöst.
- Man måste avvisa berusade personer i tid, de ska inte vara kvar överhuvudtaget, säger hon.
"Övertydligt"
Så fort Gustafsson fick ta del av resultatet i studien sammankallade hon krögarna för att visa sin besvikelse. Hon visade demonstrationsfilmen från Folkhälsoinstitutet för att de med egna ögon skulle se hur berusade gästerna verkligen är.
- Det är övertydligt att den här personen inte ska serveras, berättar hon.
Det som är problemet enligt Gustafsson är att serveringspersonalen på restaurangerna inte har kännedom om vad som gäller. Krögarna har många gånger inte informerat tillräckligt. Exempelvis är det vederbörande som serverar en berusad person som är ensamt ansvarig. Däremot går ägaren själv fri.
- Många har inte en aning om att de kan bli straffade för det här, säger Inger Gustafsson.
Detta trots att hon ständigt skickar ut information till krögarna om vilka regler som gäller. Den dialogen har hon haft under många år med krogbranschen i Finspång. Hon ställer sig dock frågande till om krögarna verkligen upplyser sin personal i frågorna som rör berusade gäster.
Visst hopp
Efter filmvisningen fattade krogägarna vinken och anmälde sin personal till höstens utbildning i ansvarsfull alkoholservering.
Totalt var det tolv anställda från Finspångs restauranger som deltog i utbildningen. Tidigare har det bara varit på sin höjd en handfull deltagare. Det ger Inger Gustafsson ett visst hopp om en bättring till nästa kartläggning. Hon hoppas nu att fler kroganställda deltar i kommande utbildningar.
- Vi fortsätter att driva den här frågan, säger kommunens alkoholhandläggare.