En bransch som redan har det tufft i pandemitider, får det ännu tuffare när regeringen på onsdagen meddelade att krogar inte får servera alkohol efter klockan 22. Förbudet ska träda i kraft den 20 november och gälla till och med den 28 februari.
– Självklart måste vi som bransch hjälpa till att få stopp på smittspridningen. Hösten och kring jul brukar vara vår bästa tid på året, så det här blir ytterligare ett hårt slag, säger Johan Dahlberg, som drivit O´Learys i Finspång sedan 2015.
Det nya förbudet ska alltså gälla i över tre månader. På helger har O´Learys vanligtvis öppet till klockan 01.
– De som bestämmer sparkar på en bransch som redan är sparkad på. Jag förutsätter att det kommer rejäla stödpaket, så vi kan överleva. Det finns många andra parametrar att ta in. Varför får man åka kollektivtrafik? Varför är Systembolagen öppna? Varför får mängder med människor handla på köpcentrum samtidigt? undrar Johan Dahlberg.
Joans har öppet till 02.00 på helger och även senare än 22 vissa vardagar. Nu bli verkligheten snart en annan.
– Det är jättetråkigt. Vi har redan tappat mycket i omsättning och vi har ändå tagit stort ansvar och gjort det vi ska för att minimera smittspridningen. De nya åtgärderna är det värsta som kunde ha hänt, berättar Jonny Morad, delägare.
På lunchtid brukar det vara kö ända ut på gatan när läget är normalt och personalen på industrierna är på sina arbeten och inte jobbar hemifrån.
– Det brukar vara fullsatt så här dags, nu är det bara några lunchgäster. Vi har ändå en del som hämtar mat och vi funderar på att starta hemkörning av lunchlådor också, förklarar Jonny Morad.
Han känner stort stod från lokalsamhället.
– O ja, invånarna i Finspång är fantastiska. Det har till och med ringt folk och erbjudit sig att köra ut vår mat gratis. Det är många som vill ställa upp i svåra tider, säger Jonny Morad.
Patrik Persson, delägare Hugo Finspång, berättar att han redan anpassat mycket av sin verksamhet till det rådande läget.
– Visst påverkar de nya riktlinjerna oss en del. Men vi har satsat mer på restaurangdelen, där vi kan sprida ut gästerna. De konserter vi kan genomföra, måste vi tidigarelägga. Det jag inte förstår är varför de sätter en så lång tidsperiod från början. Det hade varit bättre att köra året ut och sedan utvärdera läget, anser Patrik Persson.