I det senaste förslaget från regeringen vill politikerna gardera sig inför en eventuell tredje pandemivåg. I det förslag som socialminister Lena Hallengren (S) presenterade på onsdagen öppnar man för att via lagstiftning kunna stänga ned delar av samhället. Bland annat handelsplatser, restauranger, gym och sportanläggningar.
Det skulle i så fall slå hårt mot en redan prövad restaurangbransch, där många företag idag saknar marginaler.
Patrik Persson, ägare till Hugos, var nyligen nära att ge upp och stänga ned verksamheten. Nu väljer han trots allt att göra det motsatta. Han satsar tillsammans med delägaren Nedim Ergül.
– Vi började diskutera om vi skulle ge upp eller inte. Vi var rädda att vi skulle fortsätta sjunka, då hade det blivit konkurs. Då var det bättre att kasta in handduken innan dess, berättar han.
– Jag satt i två dagar och funderade. Jag bollade samtidigt med min kollega i Norrköping om vad som fanns att göra. Jag bestämde mig - "nej, jag tänker inte svika". Är det något jag känner är det att Finspångsborna har ställt upp enormt bra. Då ville jag inte bara ge upp. Jag tömde ett av mina privata huskonton och satte in i verksamheten. Det är stora pengar för mig. Men jag kände också att det blev en mental vändpunkt. Nu har jag ändå en plan, säger Patrik Persson.
Ägaren till Hugo, som har sex anställda plus timvikarier, berättar att det har varit en motsägelsefull tid speciellt under höstens andra våg. Samtidigt som många har stöttat genom avhämtning har det förekommit hot mot verksamheten.
– En person hotade och sa att jag borde slå igen verksamheten. Varje gång regeringen har haft presskonferens har människor varit rädda för att gå utanför dörren. Jag vill också stoppa smittspridningen, men samtidigt måste jag locka folk för att kunna överleva. Trots att alla myndigheter gjort kontroller och godkänt verksamheten har man känt en skuld, berättar Patrik Persson.
De snabba omställningarna under hösten har tagit hårdast, mer än restriktionerna i sig.
– Vi hann bara ställa om till ett läge, så kom det nya direktiv. Då fick man börja om igen. Då gick det inte att hänga med. Vi var som Titanic, kände jag. Vi bara sjönk och greppade efter halmstrån. Man fick slita som en hund bara för att plugga igen små hål överallt.
Nu ser Hugos ägare att de två senaste månaderna utan nya restriktioner varit viktiga för att få kontinuitet.
Den nya förordningen, som kan får hela restaurangnäringen att stänga, ser han mer som ett verktyg som regeringen förmodligen aldrig ska behöva ta till.
– Det är om det skulle vända åt fel håll igen. Det pratade redan på den förra presskonferensen om att de arbetade på en förordning. De har lovat att de ska ersätta ekonomiskt då. Det måste i så fall ske snabbt. Annars kommer det inte fungera eftersom det är en bransch som lider, säger Patrik Persson.
Samtidigt tror restaurangägaren inte på någon snabb återgång till det normala, trots vaccinering. Patrik Persson tror att arrangemang kan starta tidigast till hösten igen.
Han hyllar sin personal och de köptrogna Finspångsbor som stöttat.
– Vi är alla väldigt peppade. Min personal har ställt upp enormt mycket och tagit ansvar. Jag tror att när vi är klara med det här har vi fått en enorm utbildning som vi kommer ha nytta av i framtiden.