I en anmälan ställd till arbetsgivaren, Finspångs kommun, pekar skyddsombudet Carina Eriksson på flera brister som kräver åtgärder. Bland annat att lokalen är alldeles för liten utifrån att elevantalet fördubblats från starten i augusti 2017. I dagsläget finns elva elever inskrivna i träningsskolan.
– Hur behovskrävande varje elev är varierar. Just nu är det jättetufft, säger Carina Eriksson.
Skolans rektor Anna Wahl håller med:
– Situationen är ohållbar, men personalen gör sitt yttersta, de har fått använda personalutrymmena för att det ska bli så bra som möjligt för barnen. En del av eleverna har ju också hjälpmedel som kräver yta.
I anmälan framkommer även att de trånga utrymmena orsakar dålig ventilation. Och en hög ljudvolym.
– Det är problematiskt eftersom en del av eleverna verkligen måste ha det tyst och lugnt omkring sig. En del har också behov av att vila, tillägger hon.
Ytterligare en punkt som framförs till Arbetsmiljöverket är att det saknas uteplats och lekpark för eleverna. Och det ser både Anna Wahl och Carina Erikson som en stor brist.
– Ska barnen komma ut blir det på promenad med personalen. Och det är riskfyllt eftersom de här barnen inte riktigt har "konsekvenstänket". Det kräver egentligen mer personal, men så ser det ju inte ut, konstaterar Anna Wahl.
– Barnen som har en mental nivå från ett år upp emot tre år är inte heller så intresserade av att gå promenader och har kanske inte de fysiska förutsättningarna. De vill gunga och vara i sandlådan i stället, men något sådant finns ju alltså inte, tillägger Carina Eriksson.
Enligt Cecilia Carlén, tillförordnad utbildningschef, kommer verksamheten att få större lokaler från och med den 15 augusti, då Ungdomshälsans lokaler alldeles intill blir lediga.
– Men det är bara en temporär lösning. En beredning är tillsatt för att utreda de fortsatta lokalbehoven och för att få fram en permanent lösning för hela särskoleverksamheten, säger hon.
När en sån lösning kan vara klar vet hon inte.
– Det ska till politiska beslut kring investeringar och liknande, tillägger hon.
Det innebär alltså att eleverna får lite större lokaler i Metallen, men hur går det med utemiljön?– Jag vet inte exakt hur det kommer att se ut, men någon typ av förändring blir det. Dock inte en fullgod utemiljö, eftersom det här är en temporär lösning och det är pengar som styr.
Carina Eriksson och hennes kollegor nöjer sig inte med det.
– Vi accepterar att vänta till mitten av augusti för att få större lokaler. Men vi ger oss inte förrän det finns en bra utegård för de här barnen. Om inget händer tar vi det här vidare, säger hon.