– Länsstyrelsen pratar om att kulturen ska bevaras, men att värna om kulturen måste väl ändå vara att så många som möjligt kan ta sig fram på kyrkogården och in i kyrkan. Det blir svårare nu, säger Ulla Johansson, ordförande i Finspångs handikappförening.
Vi har vid flera tillfällen berättat om den påbackning som Finspångs församling fått av länsstyrelsen för att huvudgången på Risinge kyrkogård belagts med ett asfaltsliknande underlag som sedan täckts med pigmenterat grus i härdplast. Det innebär ”en förvanskning av de kulturhistoriska värdena påpekade länsstyrelsen i ett beslut och krävde att asfalten skulle tas bort och gången beläggas med naturgrus, som man hänvisade till att det en gång varit.
– När då? Innan asfalten låg här var det plattor och har varit så länge jag kan minnas, säger Ulla Johansson.
Alldeles nyligen skrapades så asfalten bort och gången fick sin grusbeläggning. När Ulla Johansson inspekterar det nya underlaget på plats skakar hon på huvudet.
– Just nu är det guppigt och ojämnt. Men de kanske inte är helt klara. Det kanske ska plattas till mer. För kyrkogårdsarbetarna gör ju alltid ett jättebra jobb här, men jag undrar hur det kommer bli när det regnar och är blött, säger hon och fortsätter:
– Grusgången sluttar dessutom lite uppåt och det gör det ännu svårare att dra en tung rullstol här. Den som ska köra själv får det jobbigt.Jag kräver faktiskt att länsstyrelsen ser till att det blir asfalt här igen, då har alla möjlighet att ta sig fram, säger hon.
Eva Nyström Tagesson, antikvarie på länsstyrelsen, säger att det gamla underlaget som plockades bort, för det första lagts dit utan tillstånd och för det andra hade veckat sig och var i så dåligt skick att det var helt nödvändigt att ta bort det.
Hade det inte gått att lägga på ny vanlig asfalt i stället, som handikappföreningen efterlyser?– Nej, asfalt är inget kulturhistoriskt material och passar inte på gången vid Risinge kyrka, som ligger på landet. Asfalt hör mer hemma i stadsmiljö, exempelvis vid nyare kyrkor. Om grusgången nu blir hårdpackad, enligt den handledning som finns, med ett tunt lager grus på, så ska det inte vara något problem att ta sig fram. Är gången också väl dränerad ska den inte heller inte bli blöt och kladdig.
Hon tillägger:
– Självklart har vi både kulturarvet och tillgänglighet framför våra ögon när vi fattar beslut. Vi vill utifrån lagstiftningen naturligtvis göra kyrkomiljöerna tillgängliga på ett kulturhistoriskt acceptabelt sätt.