KRIS till Finspång
KRIS, kriminellas revansch i samhället, etablerar en filial i Finspång nästa år. Initiativet kommer från kommunens säkerhetschef Håkan Ponthan. Framförallt tror han att organisationen bidrar till att få bort återfallsförbrytarna i kommunen.- KRIS blir ett lokalt stöd där de efter avtjänat straff eller behandling har bättre möjligheter att få ett normalt liv.
"KRIS behövs i hela landet, inte minst i Finspång, det är inte mindre kriminalitet där än någon annanstans, säger Stefan Björklund, ordförande i KRIS Norrköping. Foto: Niclas Sandberg/arkiv
Foto:
I den strävan tyckte Håkan Ponthan att KRIS passade ypperligt eftersom de jobbat framgångsrikt i Norrköping och på andra platser i landet.
"Behövs i Finspång"
Kontakter togs med Stefan Björklund som är ordförande i Norrköping och han ställde sig positiv till förslaget.
- KRIS behövs i hela landet, inte minst i Finspång, det är inte mindre kriminalitet där än någon annanstans, säger han.
Framförallt är det förebyggande arbete med ungdomar som kommer att bära frukt i det långa loppet. KRIS jobbar med olika så kallade påverkansprogram där man bland annat lär sig hantera aggressioner och om moral och etik. Medarbetarna från Norrköping kommer till en början att vara med och dra igång KRIS. Sedan ska medlemmarna som idag kommer från Finspång vara den drivande kraften.
Får igen pengarna
Just nu söker KRIS efter en lämplig lokal med hjälp av kommunen. Helst vill de ha en möteslokal i Finspångs centrala delar. Men innan det är definitivt klart krävs det att politikerna får säga sitt. Än så länge är det bara tjänstemännen som arbetat med frågan, men inom kort kommer man lägga fram förslaget till de styrande, berättar Håkan Ponthan.
Även näringslivet måste i förlängningen bidra med sitt engagemang i form av sponsring.
- Företagen var väldigt drivande att vi skulle ta fram åtgärder när det var som värst, då tycker jag att bollen ligger lite hos dem, säger Håkan Ponthan.
Men även om det kostar pengar både för företagen och kommunen får man, enligt Stefan Björklund, snabbt igen dem.
- En aktiv missbrukare och kriminell kostar samhället 18 000 kronor om dygnet. Det räcker alltså att vi klarar en människa så är vi i hamn, säger han.
Att det skulle finnas en risk att KRIS närvaro i Finspång skulle få en motsatt effekt och istället dra till sig ännu fler kriminella, avfärdar Stefan Björklund.
- Finns inga faror med det, de som kommer till oss i KRIS vill förändra sina liv, säger han och tillägger:
- Det finns ingen instans som är så hård på att kräva drogfrihet som KRIS.
Även om det svårt att mäta, är Stefan Björklund övertygad om att Finspång på sikt blir ett lugnare samhälle med KRIS på orten.
Kommunens säkerhetschef Håkan Ponthan hade hoppats vara igång redan i början på året, men troligen dröjer det något längre innan KRIS finns på plats i Finspång.