Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De varnar för att barn kan lockas av kriminella

I Finspång har det skett flera fall där kriminella tagit kontakt med barn och unga för att locka med olika saker. Exitus vill varna för detta och speciellt uppmärksamma föräldrar att vara vaksamma.

Exitus personalstyrka: Elisabet Arvidsson, Simone Eriksson, Johanna Andersson och Jannike Stucki arbetar förebyggande och behandlande för ungdomar.

Exitus personalstyrka: Elisabet Arvidsson, Simone Eriksson, Johanna Andersson och Jannike Stucki arbetar förebyggande och behandlande för ungdomar.

Foto: Magnus Johansson

Finspång2024-09-27 17:00

Nyheten i korthet

  • Socialtjänsten i Finspång varnar för att kriminella försöker locka barn och unga till kriminalitet, särskilt narkotikahantering och penninghantering.
  • Kriminella individer har tagit kontakt med barn vid skolgårdar för att erbjuda skjuts eller presenter, och senare försöka rekrytera dem.
  • Socialtjänsten uppmanar föräldrar att vara vaksamma och arbetar för att sprida information om problemet och stödja unga som riskerar att dras in i kriminalitet.

Det förekommer droger och kriminalitet i Finspång och senaste året har kriminella tagit kontakt med barn och unga vid olika platser i kommunen. De tar kontakt för att till exempel erbjuda skjuts eller saker, för att senare försöka rekrytera till främst hantering av narkotika och pengar.

– Det har förekommit vid flera platser i Finspång. De rör sig ner mot mellanstadieåldern. Vi samarbetar med skolor, föräldrar, fritidsgårdar och polis. Vi vill sprida informationen till föräldrar, för de är så viktiga i barnens liv, så de är uppmärksamma på det här, säger socialsekreteraren Simone Eriksson.

Att barn används som penningmålvakter genom att ta emot swish och skicka vidare, i utbyte mot pengar, klockor och kläder eller att termosar används vid brott, när barn förvarar, transporterar eller säljer narkotika, är exempel på hur barn och unga kan rekryteras.

undefined
Socialsekreterarna Jannike Stucki, Elisabet Arvidsson och Simone Eriksson i samspråk.
undefined
Det har förekommit flera fall i Finspångs kommun, där kriminella sökt kontakt med barn och ungdomar på skolgårdar efter skoltid.

– Vi jobbar förebyggande och rör oss ute vid exempelvis riskhelger. Vi skulle önska att fler vuxna vistas ute, säger socialsekreteraren Elisabet Arvidsson.

– Målet är att nå ut till fler föräldrar. Man vill kanske inte tro att sådant här ska hända sitt eget barn. Ibland sker rekryteringar i flera led, en 15-åring lockar barnen och i sin tur ser han upp till en 25-åring i nästa led, säger socialsekreteraren Jannike Stucki. 

Exitus är socialtjänstens förebyggande och behandlande verksamhet för ungdomar i kommunen.

– Vi har deltagit i föräldramöten från årskurs 1-9, varit ute i personalgrupper på skolor, anordnat temakvällar och informerat om det här. Vi vill att Exitus ska bli kända för ungdomar och föräldrar och att det alltid går att kontakta oss som stöd eller bollplank, säger Simone Eriksson.

Hon påpekar att Finspång inte sticker ut jämfört med andra kommuner.

undefined
Exitus Elisabet Arvidsson, Jannike Stucki, Simone Eriksson och Johanna Andersson diskuterar hur arbetet ska gå vidare.
undefined
Simone Eriksson, Elisabet Arvidsson, Jannike Stucki och Johanna Andersson vill uppmärksamma fler på utvecklingen som sker i samhället.

– Men vi vill inte hamna där, säger Simone.

– Finspång ligger nära andra städer, där det är hög oro, fortsätter Elisabet.

Hur viktigt är det att tidigt stoppa barn och unga från att hamna i "fel" banor?

– Ju tidigare det kan stoppas desto större chans att vända utvecklingen. I dag går det snabbt att avancera till att komma in på riktigt dåliga saker, säger Simone Eriksson och fortsätter:

– Tidigare jobbade vi mest mot högstadiet och gymnasiet, nu är det mest mot mellanstadiet och högstadiet. Vi har haft ett antal ärenden där vi har kunnat vända utvecklingen för den unga individen.

Karta: Kommunhuset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!