Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Krigsspelen är populärast hos Finspångs dataspelare

En försvarslös person sitter på gatan framför en, man funderar en stund på vilket vapen man ska välja, till slut fastnar man för en spade med vilken man slår bort huvudet på personen så blodet sprutar. Det är ett exempel på hur det ser ut i vissa av de dator- och videospel många barn och ungdomar idag spelar.

- Personligen tror jag att det går mot mer våldsamma spel tyvärr, säger Daniel Lindgren, butikspraktikant på Nöjesbutiken i Finspång. 
FOTO: GUNNAR JOHANSSON

- Personligen tror jag att det går mot mer våldsamma spel tyvärr, säger Daniel Lindgren, butikspraktikant på Nöjesbutiken i Finspång. FOTO: GUNNAR JOHANSSON

Foto:

FINSPÅNG2004-03-06 06:00
Det var i TV 4 som det i onsdags visades en dokumentär om dator- och videospelsvåldet och dess eventuella kopplingar till riktiga händelser, bland annat dödsskjutningarna i Columbine High school, USA, där två 17-åriga elever sköt ihjäl 12 elever, en lärare och slutligen tog självmord.
Debatten om spelens påverkan på barn och ungdom har tagit fart igen och barn-och familjeminister Berit Andnor har aviserat ökad forskning på området.
En snabb titt på TV 4:s chatforum visar att inte alla är lika imponerade av dokumentären. Vinklad, moralpanik, ensidigt är några omdömen som kommer igen. Dessutom tror många att de utpekade spelen kommer att börja sälja bättre nu, efter dokumentären.

"Väldigt blodigt"
I Nöjesbutiken i Finspång har man många sorters spel, däribland Postal 2 och Vice city som i TV-dokumentären framhölls som de kanske mest våldsamma. Daniel Lindgren, butikspraktikant, har själv provat Postal 2.
- Det är väldigt blodigt. Jag tycker inte det är välgjort heller, det är nog just tack vare våldet som det säljer, en del är nyfikna och tycker om det extrema, tror Daniel. Men just Postal 2 och Vice city är i en egen liga när det gäller våld.

Säger ifrån
Det finns åldersrekommendationer på de flesta spel, just Postal 2 har 18+-märkning. De övriga gränserna är 3+, 7+, 12+ och 16+, åldersmärkningen är ett europeiskt branschinitiativ benämnt PEGI och är en del av den självreglering som spelbranschen påbörjat. Det rör sig alltså inte om en lagstiftning. Den övervägande delen som köper datorspel är mellan 15 och 18 år.
- Det händer ganska ofta att barn kommer in och ska köpa spel med vuxengräns men vi vill att de har sina föräldrars tillstånd i sådana fall, säger Daniel. Barnen och ungdomarna verkar inte veta om det här med åldersrekommendationer och blir förvånade när man säger ifrån.

Krigssspel populära
Försäljningsmässigt går Counterstrike och Battlefield bäst just nu bedömer han.
- Överhuvudtaget är krigsspel som spelas över internet populära, Konungens återkomst gick väldigt bra runt jul när filmen släpptes, även rollspel går bra, säger Daniel som själv spelat ganska mycket Counterstrike, också ett spel som är tämligen våldsamt.
- Personligen tror jag att det går mot mer våldsamma spel tyvärr, säger Daniel Lindgren. Och jag tror att det är svårt att komma åt det med förbud i dessa internettider.

Olika åsikter
Men åsikterna om farligheten av att spela dessa spel går alltså ganska kraftigt isär. Det är inte bara spelare som ställer sig tveksamma till dessa raka kopplingar.
Enligt en nyligen släppt dansk forskningsrapport som är publicerad på Våldsskildringsrådets hemsida är sambanden mellan dator- och TVspel och våldstendenser inte alls klarlagda och entydiga och man framhåller där att man bör ställa sig försiktig till kategoriska påståenden om sådana samband.
Dessutom är forskningen på området för liten och motstridig, allt enligt forskningsrapporten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om