Kräver höjd hyra
Vallonbygden vill höja hyrorna med tre procent nästa år. Den största delen av höjningen beror på kraftigt höjda fjärrvärmetaxor.- Vallonbygden ökar inte vinsten, vi måste ta ut en höjning, kommenterar vd Mikael Rådegård.- Vi blev inte glada, säger Hyresgästföreningens ombudsman Clas Rydgren.
- Vi yrkar en hyreshöjning på cirka tre procent, säger Vallonbygdens vd Mikael Rådegård. Foto:Titti Olovsson/arkiv
Foto:
- Vårt yrkande ligger en höjning på 106 kronor för en snittlägenhet. Det motsvarar cirka tre procent, säger Vallonbygdens vd Mikael Rådegård.
Snittlägenheten inom Vallonbygden beräknas vara på 62 kvadratmeter. Antalet sammanlagda kvadratmeter delat med antalet lägenheter i beståndet ger snittlägenheten.
Fjärrvärme
- Det är fjärrvärmetaxan som är den enskilt största posten i höjningen, säger Mikael Rådegård, som anser att den aviserade höjningen är kraftig.
Han uppger att övriga kostnadsökningar, som fastighetsskötsel, personal, renhållning, etc står för 2-3 procent av den yrkade höjningen.
Det är fullmäktige som fastställer taxorna. Ännu har den frågan inte kommit upp i fullmäktige.
- Om höjningen av fjärrvärmen inte blir så hög som aviserat, behöver vi inte ta ut hela den höjning vi har yrkat.
"Detsamma som noll"
Mikael Rådegård är inte orolig över att en höjning av hyrorna på uppåt tre procent, gynnar konkurrenterna.
- De har samma fjärrvärmekostnader som vi, och måste också ta ut en höjning. Vi begår inte den här höjningen för att öka vår vinst. Utan för att hålla vår budget och inte få röda siffror. Vårt överskott ligger på 100 000 -150 000 kronor, det är i praktiken detsamma som noll.
Hyresgästföreningen har inte formellt svarat på budet eller lagt sig på någon nivå. Först ska den stora förhandlingsdelegationen säga sitt.
- Men vi blev inte glada. Jag kan citera en av mina kollegor i lilla förhandlingsdelegationen och säga att det var en chock, säger ombudsman Clas Rydgren.
Han anser att det är politikerna i Finspång som nu har makten att bestämma över hyresnivåerna i Finspång.
- Det är fullmäktige som avgör taxan för fjärrvärmen.
Dessutom skulle fullmäktige kunna avstå från att kräva ränta på insatt kapital i bolaget, anser han.
- Kommunen har rätt att kräva den summan, men de måste inte göra det.
Tomma lokaler
Clas Rydgren säger att han kan förstå att Vallonbygden måste ta ut fjärrvärmeskostnaden. Han anser dock att Vallonbygdens hyresgäster får ta ett stort ansvar för gamla, kommunala lokaler som nu står tomma.
- Det handlar om förskolelokaler och en tom lokal på Högby, säger han. De står och kostar pengar. Det är en stor del av hyreshöjningen.