Krav på glasbruket efter miljöinspektion
Slam-, slip- och sågrester måste skickas iväg för slutligt omhändertagande och den uppsamling av sliprester som i dag görs måste få en permanent lösning. Det är några av de krav som miljöavdelningen i Finspångs kommun ställer efter en inspektion på Reijmyre Glasbruk.
- Det går framåt och de jobbar med åtgärder, säger Kerstin Andersson efter inspektionen.
De åtgärder hon krävde efter förra inspektionen var att en reningsutrustning skulle installeras för det avloppsvatten från bruket som avleds till dagvattnet, att slammet som förvarades i tunnor skulle skickas iväg för slutlig förvaring och att bruket skulle ta reda på om glasstavarna innehåller farliga ämnen.
Nya krav
I rapporten efter den senaste inspektionen konstateras att en reningsutrustning inte har installerats. Flera åtgärder har dock vidtagits för att minska förorenade ämnen i avloppsvattnet, till exempel har förändringar gjorts i hanteringen av de så kallade tapparna, som innehåller tungmetaller. Rester från sågning av tappar tas omhand och för att minska rester från sågning har tapparna också börjat smältas i ugn. "En enkel uppsamling av sliprester med tvättsvamp görs i rännorna på sliperiet", skrivs i rapporten.
Vidare konstateras att något slam inte har skickats iväg för slutligt omhändertagande, men att bruket har fått information om innehåll i glasstavarna, de så kallade tapparna.
Sliprester
Efter inspektionen ställer miljöavdelningen flera nya krav, bland annat att uppsamlingen av slipres-ter måste få en permanent lösning och att slip- och sågrester samt slammet från slamavskiljaren som förvaras i tunnor måste skickas iväg för slutligt omhändertagande. Dessa två åtgärder ska vara vidtagna senast vid årets utgång.
Skriftliga rutiner
Senast den 17 juni vill miljöavdelningen också ha svar på hur mycket slam som förvaras i tunnor och hur mycket av det som togs omhand förra året. Miljöavdelningen påpekar också att det ska finnas skriftliga rutiner för tömning av rännor och uppsamlingskärl av såg- och sliprester och att de utförda rutinerna ska dokumenteras med datum och mängder.
I dag har glasbruket ett kontrollprogram från den tid då länsstyrelsen var tillsynsmyndighet och om man inte vill ersätta det med ett dokumenterat egenkontrollprogram så måste kontrollprogrammet revideras, påpekas vidare i rapporten.
Miljöavdelningen anser också att det ska undersökas om det finns möjlighet att släppa dagvattnet från bruket en bit ut från tippslänten för att minska risken för urlakning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!