Kraftprov för Värmeverket

Sopor, flis och olja har hållit Finspång varmt under årets långvariga kyla, som inneburit en test av Värmeverkets nya anläggning. Vintern blev också ett kvitto på att mer kapacitet behövs om fler abonnenter ska kunna ansluta sig.

FINSPÅNG2010-03-01 03:00
En gripklo laddad med 1,5 ton sopor släpper sin last i en stor tratt som leder vidare till en förbränningspanna. Samtidigt matas flis in i en annan ugn där temperaturen stiger till över 1000 grader. Olja håller en annan panna varm. Trycket på produktionen är det största sedan 2004 då Värmeverket utökades med en avfallspanna för sopor. Den långvariga kylan, med temperaturer ner mot 30 minusgrader, har inneburit ett elddop för fjärrvärmeanläggningen.- Man kan säga att det har varit "all time high" i vinter. Vi har kört alla pannor utom en reservanläggning. Vi befarade att det kunde bli problem, men det har blivit ett test att vi klarade det bra, säger verksamhetschef Håkan Rosén. Från kontrollrummet övervakas värmeproduktionen dygnet runt. Tappar man effekt kan oljepannor och tre "spetsanläggningar" utanför Värmeverket i Viberga startas. - Vi har stor flexibilitet och beredskap att snabbt starta de externa anläggningarna. De når full kapacitet på bara 15 minuter.När reservanläggningarna dras igång kan tillfälliga problem uppstå eftersom värmeflödena ändras i kanalerna.- Det har drabbat några kunder i Nyhem och Viggestorp. Där har värmen tillfälligt inte räckt till, men det har varit under kort tid.Vill utöka
Värmeverket, som fyller 10 år i höst, undersöker nu om det finns möjlighet att utöka verksamheten. Eftersom de flesta industrier i Finspång redan är anslutna riktar man i första hand in sig på villaägare. För närvarande är det dock anslutningsstopp. - Vi klarar vårt nuvarande åtagande, men den här vintern har visat att vi måste utöka kapaciteten för att kunna fortsätta växa. Vårt mål är att alla som vill ansluta sig ska kunna göra det. Därför vill vi bygga ut, fortsätter Håkan Rosén och säger att det lutar åt att investera i en ny biopanna.Under förra året började Värmeverket även att producera fjärrkyla som används i kommunhuset. - Det är ett miljövänligt sätt att ta till vara överskottsvärme. Här ser vi en utvecklingsmöjlighet för butiker lokalt i centrum, men det är i sin linda. Tidigare år har det milda vädret bidragit till att verksamheten gått med vinst. Förra årets bokslut kommer att visa en försämring av resultatet.- Det beror på många faktorer som bidrar, exempelvis att avfallshanteringen inte är lika lönsam som tidigare eftersom produktionskapaciteten har ökat i Norrköping och Linköping. Det har också gått åt mer olja som blivit dyrare. Stickprover
I avfallsmagasinet fortsätter gripklon att blanda soporna för jämnare förbränning. Soplukt och värme studsar mellan de 20 meter höga pannorna i produktionshallen. För att inte få in metall, elektronik och farligt avfall görs stickprov på sopleveranserna. Men hushållen och industrierna sköter sig bra.- Vi ser inte mycket felsorterat avfall. Så ska det ut. Det är bra, säger Håkan Rosén.I anslutning till pannorna som sträcker sig från golv till tak finns tjocka metallrör. Fyllda med vatten ringlar de genom Finspång och värmer 700 villor, 120 hyreshus och 50 industrier.
✓ Verket producerade 145 gigawatt under 2009 (128 under 2008) ✓ Biopannan som eldas med flis används bara under vinterhalvåret. Avfallspannan används året runt med stopp för underhåll. Oljepannor och fyra yttre anläggningar med oljepannor används vid behov. ✓ 45 procent av den totala energiproduktionen kommer från avfall. 40 procent är biobränsle (flis). ✓ Varje år eldas 29 000 ton sopor och 19 000 ton bioflis. Under 2009 användes 2000 kubikmeter olja, vilket innebär en färdubbling jämfört med föregående år.✓ Svavel, klorider och koloxid renas genom en filterutrustning. Utsläppen ligger under gränsvärdena. Den rök som kommer från skorstenen består främst av vattenånga.✓ En fjärdel av sopbehovet kommer från Finspång. Värmeverket tar även emot avfall från Västerås, Nyköping och Åtvidaberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om