Tidigare år har det oftast varit vanligast med viltolyckor, där rådjur varit inblandade. Men i Finspång med omnejd har det skett ett trendbrott. Förra året skedde flest viltolyckor med dovhjortar. Enligt Nationella Viltolycksrådets siffror anmäldes 379 viltolyckor i kommunen varav 171 gällde dovhjortar.
– Dovhjortarna har ökat mycket i Finspångs kommun. Det kan vara en följd av att älgstammen har minskat, då finns det större utrymme för hjortarna, säger Reine Hansson, som är samordnande jägare för Nationella Viltolycksrådet i Finspångs kommun.
Under november och december anmäldes 76 dovhjortsolyckor, vilket är en stor ökning jämfört med 48 samma period föregående år.
– Under pandemin minskade viltolyckorna när många jobbade hemifrån. Men nu är det mer folk i trafiken.
Det finns vissa skillnader på hur djuren beter sig i trafiksituationer.
– Hjortarna rör sig i flock och det är inte ovanligt med åtta– tio djur som ska över vägen. Hjortar kan vända när de är på väg över vägen, medan rådjur oftast springer rakt över vägen, säger Reine Hansson.
Dovhjortarna rör sig ofta i tätorten och länsstyrelsen har beviljat skyddsjakt på 25 djur i Finspång.
– Men det är inte enkelt att skjuta i tätorten. Det gäller att vara väldigt observant och försiktig. Dovhjortarna är vana vid folk och inte alls rädda. Djuren är en trafikfara.
Norrmalm, Kraftkärret, Viggestorp och Nyhem är exempel på områden, där dovhjortarna rör sig regelbundet.
– De har ett smörgåsbord där. Det finns fågelmat, äpplen och de är galna i ekollon. På Norrmalm och Kraftkärret finns det mycket ekar, säger Reine Hansson.
Han påpekar att många bilister tror att de kört på ett rådjur, men i flera fall visar det sig vara en hjort.
– Många bilister kör för fort. Jag skulle vilja uppmana bilförarna att sänka hastigheten, speciellt vid gryning och skymning. Det är vid dessa tider som det sker flest olyckor.
Eftersöksjägarna rör sig ofta vid vägarna när de letar efter skadade djur som blivit påkörda.
– Vägen är vår arbetsplats. Vi förväntar oss att folk ska sänka hastigheten, men ofta struntar folk i det, trots att vi ställt ut varningsskyltar. Det skulle kunna ligga en skadad älg i diket, som helt plötsligt springer ut på vägen. Var observanta och kör försiktigt, då hinner du bromsa i tid. Sedan är det viktigt att markera ut olycksplatserna, uppmanar Reine Hansson.