Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kostcirkeln håller än

GI-metoden eller atkins diet. Vad är bäst om man vill gå ner i vikt? Det ville diabetikerna veta när företagsläkaren Ragnhild Ivarsson-Walther föreläste i måndags kväll.
- Lagom är bäst, blev svaret.

Företagsläkaren Ragnhild Ivarsson-Walther föreläste om kost och motion för Finspångs Diabetesförening i måndags kväll. - Men ni är säkert redan experter på det här med kost hela bunten, sa hon.  Foto: Carolina  Häggkvist

Företagsläkaren Ragnhild Ivarsson-Walther föreläste om kost och motion för Finspångs Diabetesförening i måndags kväll. - Men ni är säkert redan experter på det här med kost hela bunten, sa hon. Foto: Carolina Häggkvist

Foto:

Finspång2006-10-18 06:00
Finspångs Diabetesförening hade bjudit in företagsläkaren Ragnhild Ivarsson-Walther för att prata om kost och motion på måndagskvällen. Hon möttes av en mycket frågvis publik, som var ute efter konkreta tips.
- Man läser om folk som har gått ner 18 kilo på kort tid. Vilken metod ska man tro på? frågade en man.
Svaret var kanske väntat.

"För lite grönt"
- Atkins är inget jag skulle rekommendera er som grupp. Det är inte riskfritt och bygger på folks desperata längtan efter att komma i bikinin. Att gå ner i vikt är långsiktigt, sa Ragnhild Ivarsson-Walther.
Så visade hon en välbekant bild.
- Den kära gamla kostcirkeln håller ett tag till. Man ska äta någonting ur varje grupp varje dag. Vi äter för lite frukt och grönsaker i dag, sa Ragnhild Ivarsson-Walther.
En tredjedel av allt fett vi äter är sådant som vi inte tänker på, berättade föreläsaren.
Och det är till största delen mättat - det vill säga dåligt - fett. Det finns till exempel i grädde, ost och choklad. Genomsnittssvensken äter 0,25 kilo godis, tre hekto ost och två deciliter grädde varje vecka.

"Grädde är gott"
- Själv äter jag inte så mycket godis, men vispgrädde är ju gott till äppelkaka, sa Ragnhild Ivarsson-Walther.
- Ja, visst är det! fnissade en dam i publiken.
Men inte heller omättat fett är bra i för stora mängder. Det fett som finns i olja och fet fisk.
- Man kan inte dricka en liter olja om dagen bara för att det är bra fett, sa Ragnhild Ivarsson-Walther.
Går det åt mer fett när man steker i olja? ville en kvinna i publiken veta. Nej, snarare tvärtom, svarade företagsläkaren.
Ofta hoppar man över dressningen när man äter ute för att den ser så fet ut och tar creme fraiche-varianten i stället, fortsatte föreläsaren. Men det är ännu värre för då tar man bara mer.
- Jag tar aldrig de där dressingarna, sa en åhörare.
- Det är nog ett klokt val, sa Ragnhild Ivarsson-Walther.
Nästan 20 personer lyssnade på föreläsningen som ägde rum i Mariagården.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om