Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kost och halalslakt i fokus

Kost, måltider och halalslakt var heta ämnen som diskuterades och debatterades under onsdagens kommunfullmäktige.

Mat. Kost och måltider diskuterades flitigt under onsdagens kommunfullmäktige.

Mat. Kost och måltider diskuterades flitigt under onsdagens kommunfullmäktige.

Foto: Matthew Mead

FINSPÅNG2015-08-27 07:00

Onsdagskvällens debattämne i fullmäktige var kost och måltider. Det inleddes med att kostchefen Catharina Stenhammar informerade om att det finns tio tillagningskök och 13 mottagningskök i kommunen och det lagas 3 500 portioner varje dag.

Sedan redogjorde partiets representanter för sina synpunkter.

– Mat i olika former är en otroligt viktig del av våra liv. Mat ska vara kul, måltider något att se fram emot. Rätt förutsättningar = fler tillagningskök och bra miljöer att äta i, säger Stefan Carlsson (V).

Kristin Yderfors (C) påpekade att det framförallt ligger yrkesstolthet i maten och Herman Vinterhjärta (MP) lyfte fram tre områden som extra viktiga: kvalitet, valfrihet och solidaritet.

Sverigedemokraternas Freddy Leijon och Torgny Maurer tog flera gånger upp halalslakt.

– Denna typ av slakt handlar inte om att minimera lidande. Det är inget vi behöver stödja, säger Freddy Leijon.

– Ställer sig kammaren positiv till ritualslaktad mat i skolan?, undrade Torgny Maurer.

Carl-Gustaf Mörner (M) påpekade att han själv bevittnat halalslakt.

– Jag har sett halalslakt och det är inte mer upprörande än vanlig slakt. Det finns människor som inte får äta mat som inte är halalkött. Man måste beakta det och givetvis inom svensk lag, säger Carl-Gustaf Mörner.

– Jag vill inte att mina djur ska halalslaktas, men vi har en lag som fungerar utmärkt. Bedövning ska användas för att göra djuret så stressfritt som möjligt. I den bästa av världar skulle vi ha gårdsslakt, påpekar Stig Jansson (M).

Magnus Moberg (S) menade att det skapar ökad medvetenhet att lyfta fram kostämnet.

– Vi behöver goda, näringsrika måltider för våra barn och vuxna. Speciellt på våra äldreboenden, där maten påverkar hur trivseln är. Vi hoppas på mer Fairtrademärkta varor, säger Magnus Moberg.

Ingrid Ahlström (MP) anser att vi får mindre klimatpåverkan om vi äter mindre kött.

– Jag vill se mer årstidsbunden kost och mer vegetariska måltider. Närodlat är viktigt med kortast möjliga transportsträcka, säger Ingrid Ahlström.

– Vi är som tyngst och störst mellan 65 och 70 år. Jag vill slå ett slag för önskekost för våra äldre, säger Åsa Johansson (C).

Kommunalrådet Anders Härnbro (S) konstaterade precis som många andra att fullmäktige hade en ganska samstämmig syn vad gäller kost och måltider.

– Vi vill ta fram en ny, behändig kost- och måltidspolicy som vi kan återkomma till, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om