Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Korttare väntetid med sjukgymnasternas öppna mottagning

Kortare väntetid, från sex månader till fyra veckor. Möjlighet att ta emot fler patienter. Kortare behandlingstid. Och mindre stress på jobbet för personalen.
Den öppna sjukgymnastikmottagningen har många fördelar, anser chefsjukgymnast Malin Kedbrant på Närsjukvården i Finspång.

Malin Kedbrant berättar att den öppna sjukgymnastmottagningen leder till kortare väntetider och kortare sjukskrivningar.
Foto: Titti Olovsson

Malin Kedbrant berättar att den öppna sjukgymnastmottagningen leder till kortare väntetider och kortare sjukskrivningar. Foto: Titti Olovsson

Foto:

FINSPÅNG2005-05-31 06:00
Hösten 2002 förändrade sjukgymnasterna på Närsjukvården i Finspång (NiF) sitt arbetssätt. Anledningen till förändringen var långa väntetider.
- Vi hann bara med det mest akuta, säger chefsjukgymnast Malin Kedbrant. Övriga patienter kunde få vänta i sex månader. Personalen kände sig stressad och mådde dåligt.
Under våren 2002 betade sjukgymnasterna av kön med hjälp av tillfälligt anställd extrapersonal. På hösten samma år startade den öppna mottagningen. Patienter med smärtor eller andra problem i rygg, nacke, knän, axlar med mera som ringer tidsbokningen får rådet att vända sig dit.
- Patienter som har smärta eller funktionsnedsättning rörelse-stödjeorganen träffar sjukgymnast direkt i stället för läkare först, därför
att vi är bättre på att undersöka och behandla dessa åkommor, säger Malin Kedbrant.

Utan tidsbokning
Mottagningen har öppet måndagar, tisdagar och torsdagar under två timmar på förmiddagarna och två på eftermiddagarna. Patienterna kommer utan tidsbokning och får en snabb undersökning och ett första utlåtande.
- För många räcker det, medan andra behöver återbesök. De bokar tid direkt hos oss och den längsta väntetiden är numera fyra veckor.
Remiss från läkare till sjukgymnast behövdes inte tidigare heller, däremot krävdes tidsbokning för alla patienter.
- Även om det inte behövdes remiss från läkare, så kom ändå 70 procent av patienterna via läkare. I dag är den siffran 30 procent. Ändå tar vi emot flera patienter nu.

Färre sjukskrivna
Vissa patienter var tvungna att vara sjukskrivna på grund av att den långa väntetiden. Minskad väntetid har därför också medfört färre sjukskrivningar.
- Dessutom är patienterna friskare fortare, eftersom de får behandling snabbare. Antalet behandlingar per patient har minskat eftersom de får hjälp snabbare.
Lägg därtill större trivsel för personalen. Till och med lokalerna blev trevligare med det nya arbetssättet - trots att inget gjorts med dem.
Vid behov kan Malin och hennes kollegor konsultera primärvårdens läkare och sjuksköterskor.
- Vi har ett väldigt bra samarbete och via vårt datoriserade journalsystem kan vi snabbt få kontakt.

Fler patienter
Öppna mottagningen är här för att stanna, men det betyder inte att arbetssättet är färdigt. Vi utvärderar kontinuerligt vår verksamhet och genomför förändringar.
På NiF finns totalt nio sjukgymnasttjänster, varav 4,7 tjänster finns i primärvården. Övriga arbetar inom kommunal äldreomsorg och inom slutenvården.
Förra året hade öppna mottagningen 1 300 patientbesök mot 800 för några år sedan.
- Första kvartalet i år hade vi 600, så det verkar bli ännu fler i år, säger Malin Kedbrant.
För närvarande är det bara Finspångs som använder sig av det här arbetssättet i Östergötland.
- Att träffa patienterna i ett tidigt skede gör att man undviker långa sjukskrivningar och onödigt lidande. Just det är sättet vi jobbar på här i Finspång, och många skulle kunna arbeta på liknande sätt och spara pengar åt landstinget, säger Malin Kedbrant.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om