"Korsord är att släppa tanken fri"
En grundregel när man löser korsord är att ordet nästan aldrig blir det man först tror. I tisdags föreläste korsordsentusiasten Björn Zätterström i Finspång.- Det handlar om att släppa tanken fri, sa han.
Björn Zätterström kallar sig för korsordsentusiast - men inte för expert. I tisdags föreläste han på biblioteket i Finspång. - Jag tänker inte berätta hur man löser korsord, det klarar ni bra själva, sa han. Foto: Carolina Häggkvist
Foto:
- Det klarar ni så bra själva, sa Björn Zätterström.
I stället berättade han bland annat om historiken och vad korsord kan tänkas ha för effekter på hälsan. Böjelsen att leka med ord har funnits i flera tusen år, berättade Björn Zätterström.
- Jag kan förstärka er känsla av vilket bra intresse ni har valt, sa han.
Kluriga frågor
Då och då bjöd han den rutinerade publiken på en fråga. Som till exempel "gör katten på natten", sex bokstäver.
- Rimmar! ropade en tant i publiken blixtsnabbt.
- Visst är det roligt? Det handlar inte om katten. Tänk vad roligt konstruktören måste ha haft när han kom på det här, sa Björn Zätterström.
Var åttonde svensk löser korsord varje dag. Det blir 1 200 Finspångsbor, berättade föreläsaren. De allra flesta kommer i kontakt med korsord redan i unga år, i till exempel farmors knä.
Har inte tid
Men så ska man studera, gifta sig, gå på föräldramöten och har helt enkelt inte tid att slå sig ner. Det är sen, efter alla måsten, som många tar upp korsordslösandet.
Björn Zätterström har många äldre och friska släktingar, som har korsord som hobby. Det fick honom att misstänka ett samband mellan hälsa och korsord.
Särskilt när det gäller demensrelaterade sjukdomar. De kostar Sverige mellan 50 och 60 miljarder kronor om året.
- Man kan inte bota det, men man kan mota Olle i grind genom att vara väldigt aktiv i äldre dagar, sa Björn Zätterström.
Används i skolan
Dessutom finns det inget annat instrument som har haft så stor betydelse för folkbildningen som korsord, menar han. I USA används till exempel korsord i utbildningen.
Aldrig det man tror
Så var det återigen dags för en fråga. "Ett och ett halvt tjog", fyra bokstäver. Publiken var genast med på noterna.
- Elva! utbrast en dam.
- Just det, inte trettio som man först tror. Det är aldrig det man först tror som är ett nyckelord, sa Björn Zätterström.
Det var studieförbunden i Finspång som arrangerade föreläsningen, tillsammans med Finspångs bibliotek, Föreläsningsföreningen och Bibliotekets vänner.