Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Köp inte glasbrukets fastighet"

"Rädda Reijmyre glasbruk! Men köp inte fastigheten, för det kan bli en dyr affär på sikt." Det menar oppositionsrådet Inge Jacobsson (M).

Avråder från köp. Oppositionsrådet Inge Jacobsson (M) avråder Finspångs kommun, från att köpa glasbrukets fastighet i Rejmyre.

Avråder från köp. Oppositionsrådet Inge Jacobsson (M) avråder Finspångs kommun, från att köpa glasbrukets fastighet i Rejmyre.

Foto: Titti Olovsson

FINSPÅNG2015-09-18 07:00

– Visst ska Finspångs kommun göra allt man kan för att rädda glasbruket för framtiden, säger Inge Jacobsson som själv är Rejmyrebo.

– Men att köpa fastigheten, är helt fel väg att gå tillväga för detta.

Varför då?

– Därför att kommunen inte ska köpa på sig fler fastigheter än vi redan har och därmed riskera mer utgifter för renovering och underhåll. Bara renoveringen och fuktskadorna på gamla Bergska kommer att kosta cirka 50 miljoner kronor och dessutom överskrider just nu två sektorer inom den kommunala förvaltningen, bland annat placering av barn, sina budgetar med totalt 43 miljoner i år. Att i det läget köpa på sig ytterligare en gammal glasbruksbyggnad i stort renoveringsbehov, känns helt fel i det här läget.

Hur dyr kan en sanering bli?

– Enligt vad jag förstått, står staten för hela kostnaden för soporna som lagts på tippen fram till 1969. För det som tillkommit därefter på soptippen och ska saneras, betalar staten mellan 70 och 90 procent av kostnaden. Men vad jag förstår är inte soporna från glasbruket lika giftiga på senare är, eftersom man använt miljövänligare material i produktionen.

Så vad är ditt motförslag, för att ändå rädda glasbrukets existens?

– Att kommunen tar på sig kostnaden för miljösaneringen av glasbrukets gamla soptipp, som innehåller mycket bly, arsenik och andra gifter och här kommer vi att kunna få stor ekonomisk hjälp av staten. Därefter, när miljösaneringskravet är borta, bör chanserna öka rejält att en ny ägare av glasbruket, vill köpa både verksamheten och fastigheten.

Folkbladet spekulerade redan förra veckan om att Finspångs kommun är den "hemlige", tänkbare köparen av fastigheten som glasbruket finns i. Nu är det alltså avslöjat att kommunen är denne tänkbare köpare och har bollen. På måndag ska man diskutera frågan vid ett extrainkallat kommunstyrelsemöte.

– Något beslut lär det inte bli i ett så här stort ärende, utan kommunstyrelsen kan bara komma med ett förslag till kommunfullmäktige, som sammanträder veckan därpå , den 30 september, säger Inge Jacobsson.

Kommunalrådet Anders Härnbro (S) är dock av en annan uppfattning:

– Vi har diskuterat frågan i kommunstyrelsen, så jag räknar med att vi kan ta ett beslut på måndag om att köpa fastigheten eller inte. För mig är det inte bara en fastighetsfråga, utan den stora frågan blir om vi ska lämna Rejmyre åt sitt öde, med miljösaneringsproblemet kvar i backen eller om vi ska ta ett samhällsansvar och lösa detta. Det är grundfrågan för min del.

– När det gäller miljösaneringen, är länsstyrelsen fullt involverad i ärendet och bland annat kollar de om en miljösanering bör ske nu direkt, eller om man kan vänta med den.

Vartåt lutar det idag?

– Jag kan bara hoppas att vi klarar av det här på ett bra sätt och att vi fortsätter jobba med en positiv utveckling i Rejmyre av hantverksbyn och glasbruket.

Reimyre glasbruk

Det var efter att ägaren av Reijmyre glasbruk, Ulf Ericsson, avlidit, som glasbruket försattes i konkurs. Detta eftersom ingen av släktingarna såg någon möjlighet att för deras del fortsätta driva glasbruket vidare.

Glasbruket har tidigare ­varit konkurshotat, men lyckats överleva. Nu har konkursförvaltaren klart med en ny ägare av verksamheten, under förutsättning att någon annan köper fastigheten, med dess miljösaneringsproblem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om