Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Konstverk som ger kritiskt tänkande

Ett mörkt rum, några konstverk och en ficklampa. Det är ingredienserna som konstnärskollektivet Makaron använder för att få människor att tänka kritiskt.

Annorlunda. Konstnärskollektivet Makaron, bestående av Karl-Mikael Sundell och Maria Lindström vill göra en annorlunda konstutställning.

Annorlunda. Konstnärskollektivet Makaron, bestående av Karl-Mikael Sundell och Maria Lindström vill göra en annorlunda konstutställning.

Foto: Jennifer Thorsell

FINSPÅNG2014-10-09 08:16

I kväll är det vernissage för konstutställningen En ned(släckt) upplysning. En (upp)lysande utställning på Kulturhuset.

– Utställningen är ett sätt för att få ingång människors kritiska tänkande, genom våra skildringar av multinationella företag och deras produkter, säger Maria Lindström, som tillsammans med Karl-Mikael Sundell bildar konstnärskollektiver Makaron.

– Vi vill också göra något annorlunda. Något som ingen gjort förut. Konstnärsvärlden bygger ju på att bryta ny mark, säger Maria Lindström.

I ett mörklagt rum hänger det tavlor på ett kravallstaket, där varje konstverk finns i två delar. Dena ena tavlan syns i mörkret och den andra i ljuset. För att kunna se den andra tavlan får besökarna en ficklampa, som då gör det möjligt att se det som döljs i på den första tavlan.

– Ficklampan symboliserar det kritiska tänkandet, säger Maria Lindström.

De vill med sin utställning skapa funderingar kring politik, samhälle och media på ett djupare plan, än det som syns utåt.

– Man ska inte tro på allt man hör. Det finns en baksida av allt. Det är lätt att tro på en reklam som bara visar det positiva. Ta köttindustrin till exempel. Djur behandlas väldigt illa för att vi ska kunna massproducera kött. Men det får vi aldrig se i reklamen, säger Karl-Mikael Sundell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om