Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Konstrunda med tradition

- Välkommen in till min mormor! hälsade Lena Eriksson sina besökare till Nisse Sandströms glasveranda i Kalbo. I lördags var det dags för årets Konst i höstrusk.

Foto: Carolina Nilsson

FINSPÅNG2011-11-07 04:45

Hon fyller snart 100 år, ja inte Lena alltså, utan mormor Göta, som Lena dokumenterat genom kameralinsen i mormors sista "egna" hem för två år sedan.

- Då fick jag min första systemkamera och jag är så glad att jag tog de här bilderna på mormor, berättade Lena Eriksson.

Närbilder på mormor Göta blandas med bilder på henne tillsammans med pelargoner, mormors favoritblomma. I morgon tisdag är det 100-årskalas.

- Då åker på tårtkalas till Söderköping där mormor bor, sade Lena.

Avokado = rött

"I år intar kvinnorna Kalbo" gick att läsa innan evenemanget, och förutom Lena fanns flera andra konstnärer på plats. Bland annat Ebba Tannlund, som med sina experiment på siden ställde ut tavlor, med beskrivningar som "rödvin-rost-råsiden" och "pelargon-järnskrot-råsiden". Det gick inte att ta miste på det naturmaterial Ebba använder sig av.

- Jag har färgat och växtfärgat i 20 år men det var när jag hittade färger i naturen som jag gick i gång, berättade hon.

En tavla är starkt rödfärgad av en - avokado!

- Jag hittade på det själv. Mortlade en avokadokärna och så blev det rött, sade hon.

Kaffekorgen med

Men även om det var mest kvinnor på Kalbo, fanns såklart Nisse Sandström på plats. Han har själv byggt hela galleriet, efter hustrun Kerstins ritning. Olika målningar och snickerier, och så jazzmusik såklart, hade han tagit ut i galleriet.

- Den här stolen är en kopia efter ett original från en känd arkitekt, Gerrit Rietveld. Det ser ut som ett kubistiskt konstverk! berättade han om en stol han snickrat.

Cecilia Rosenlund åkte runt på konstrundan med ett sällskap.

- Det har blivit lite av en tradition. Vi har kaffekorgen med! Det är mysigt. Och så går jag Nisses jazzcirkel, det är så kul, berättade hon.

Vattenskadat

Höstrusket har några år på nacken nu och vilar på en stadig grund av Nisse Sandström och Kerstin Hedman i Kalbo via hantverksbyn i Rejmyre ner till Per Josefsson i Rippestorp. Några nya ansikten fanns dock i år, bland andra skräddaren Monica Andersson i Lämmetorp.

- När Per frågade mig så tänkte jag att "det kan man ju testa"! Man är ju på hemmaplan, det är smidigt, sade hon.

Monica Andersson syr framför allt damkläder på beställning, och i somras deltog hon i "Östgötabrudar" som skapade nya alster av vattenskadade brudklänningar. I lördags hade hon inrett bastun på tomten till ett litet galleri med kläder sydda av återanvänt material.

- Man ska inte slänga gamla skinnjackor eller kläder, sade hon och visade en söt liten barnmössa i återanvänt skinn.

Underfundiga figurer

Den föll Sven-Gösta Johansson, hitrest ända från Trollhättan, i smaken.

- Jag uppskattar verkligen det här. Det är fantastiskt fint. Även om jag mest håller på med snickeri, sade han.

Hemma hos Per Josefsson beundrade många avatarerna.

- Pers underfundiga figurer får man bara inte missa. Det finns alltid något nytt! besökaren sade Lotta Pettersén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om