– Konstnärlig forskning är ett ganska nytt begrepp. Det är kul att kommunen är öppen för att släppa in oss i den relativt känsliga process som det innebär att arbeta med frågan kring föroreningarna och saneringen, säger Sissi Westerberg, som själv också är en av konstnärerna i projektet med namnet "DeTox – Clean it up!". Hon menar att samarbeten mellan kommun, lokalsamhälle och konstinstitutioner är något som uppmuntras på nationell nivå och att utvecklingen också kan ses internationellt.
Stefan Carlsson, ledamot i Finspångs kommunstyrelse, tycker att Rejmyre Art Lab gjort spännande saker i många år. Sissi Westerberg startade konstlaboratoriet 2009 tillsammans med Daniel Peltz, forskningsledaren som vuxit upp i New York, USA.
– Finspångs kommun vill uppmuntra kreativa idéer som ger mervärde, säger han.
Både Westerberg och Carlsson är tydliga med att syftet med konstprojektet inte är att lösa problemen med föroreningarna, men kommunstyrelsens ledamot tycker ändå att laboratoriet redan nu presenterat intressanta idéer.
– De har ju tagit in en dansk arkitekt. En idé som de presenterade för oss för två veckor sedan, som jag inte vet om den är genomförbar, är att bygga upp en konstruktion av ett tält eller växthus som bryter ner miljöfarliga ämnen. En slags infiltrationsbädd för växter och mossor.
– I traditionell sanering gräver man bort eller kapslar in gifterna så att de inte kan sprida sig.
Carlsson menar att konstnärerna kan vända den lokala problematiken till positiva, större reflektioner bortom det specifika fallet Rejmyre – vilket gör projektet både konstnärligt, miljömässigt och filosofiskt.
Fredagen den 6 juli mellan klockan 16–17.30 i Mässingsbrukets gamla lokal, bredvid antikaffären i Rejmyre Hantverksby, presenterar labbet fler idéer för allmänheten. Varje konstnär har sitt personliga uttryckssätt, men som ensemble kommer de även att ta hjälp av varandra.
– Hasti Radpour och Mattias Hofvendahl är båda från Linköping. Hasti är uppvuxen i Iran, och traditionellt skolad i måleri och grafik, medan Mattias jobbar mycket med ljud, säger Sissi Westerberg, som själv är inriktad på skulptur.
"Detox – Clean it up!" finansieras huvudsakligen av Statens kulturråd, men också av Region Östergötland och Finspångs kommun. Tidningen har sökt miljöstrateg Per Strannelid.