Konsten att hålla politisk balans
FINSPÅNGEtt 15-tal borgerliga representanter fanns på plats på Hotell De Geer på tisdagskvällen, ditbjudna av moderaterna för att diskutera den kommunala maktbalansen. Ditbjuden var även det moderata kommunalrådet Gunnar Häggström från Härryda för att redogöra för deras kommunala organisation.
För att hitta alternativ samlades alltså Finspångs borgerlighet för att ta del av andra organisationsformer.
I Härryda kommun är mandaten jämt fördelade mellan S-blocket och de borgerliga med Sveriges pensionärers intresseparti som vågmästare. Där har man sedan senaste valet arbetat fram en modell för hur demokratin ska öka och för hur det ska bli mer fart i debatten. De har valt att ta bort de nämnder som inte är lagstadgade. I stället använder man sig av olika utskott/beredningsgrupper.
<b>Onödiga sträckor</b>
- Enligt den gamla modellen blev det onödigt långa transportsträckor från idé till beslut och om man inte var med från början kunde man heller inte påverka slutresultatet. Istället har vi tre beredningsgrupper i fullmäktige, säger Gunnar Häggström.
<b>Experthjälp</b>
I de beredningsgrupperna kan de som är intresserade delta och förhoppningsvis göra debatten livligare.
- Vi moderater tycker att den här modellen är bra, dessutom vill vi att man ska kunna ta in folk utifrån, exempelvis läkare eller ingenjörer med specialkunskaper som kan göra oss mer insatta i olika ämnen, säger kretsordförande Inge Jacobsson.
De tidigare nämndsekreterarna i Härryda är numer ersatta av så kallade opolitiska sekreterare som ska serva de olika beredningsgruppen när det gäller planering och information.
Enligt Inge Jacobsson arbetar man i Härryda även sektorsöverskridande, vilket gör att en sektor inte kan spara genom att lasta över ansvaret på en annan sektor.
<b>Negativa effekterrr?</b>
Kan det då finnas några negativa effekter med moderaternas modell, när både demokratin och ekonomin gynnas? Den diskussionen kommer med säkerhet att föras på annat håll.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!