Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Konsten att få ett schema att gå ihop

Äldreomsorgens personalpooler fungerar bra och de som jobbar i dem trivs med det. Mer negativ är inställningen till de så kallade resursdagarna.

Yvonne Eriksson är en av dem som jobbar på bokningskontoret och som "lägger pussel" för att se till att långtidsvikariat och korttidsvikariat inom äldreomsorgen kan täckas. Foto: Gunnar Johansson

Yvonne Eriksson är en av dem som jobbar på bokningskontoret och som "lägger pussel" för att se till att långtidsvikariat och korttidsvikariat inom äldreomsorgen kan täckas. Foto: Gunnar Johansson

Foto:

FINSPÅNG2005-12-29 06:00
På bokningskontoret på Storängsgården sitter två personer framför datorer där bokningsprogram finns. På väggarna hänger flera tavlor, fyllda med namn, siffror och bokstäver.
För en utomstående ter de sig helt obegripliga, men de visar vilka personer i äldreomsorgens långtidspool och korttidspool som ska vara var och när. Det är hit som de olika enheterna via fax gör en beställning och sedan får en bekräftelse på att vikarie är bokad. Fyra personer alternerar om att jobba på bokningskontoret och när de inte är där jobbar de i poolen.
- De som jobbar med bokningen gör ett fantastiskt jobb. De är experter på att lägga pussel för att få ihop det, berömmer enhetschefen för personalpoolerna Tina Axelsson.

Många trivs
Det var i maj förra året som långtidspoolen startades och i november samma år tillkom också en korttidspool. Just nu jobbar 39 årsarbetare i poolerna, varav tio i korttidspoolen. Efter drygt ett års erfarenhet med poolerna har verksamheten utvärderats.
En utvärdering som socialnämndens ledamöter fick ta del av förra veckan och som visar att det var bra att införa poolerna och att de som jobbar i dem trivs.
- Många trivs med att vara ute och inte vara fast på ett ställe. Jag vet att de som jobbar i korttidspoolen tycker att det kan vara jobbigt ibland när de inte vet var de ska, förklarar Tina Axelsson.
De som jobbar i korttidspoolen har aldrig längre vikariat än två veckor på samma ställe.

Mycket positivt
Att bokningen av vikarier sker centralt är något som de olika enheterna upplever som positivt. Den tid som tidigare gått åt till att ringa in vikarier kan nu istället läggas på vården.
Det som däremot inte fungerar så bra är resursdagarna. Dagarna kom till då många av de anställda valde att gå upp i tjänstgöringstid i samband med heltidsreformen. Flera enheter fick då en högre bemanning än man hade fått pengar till.
Då beslutades att personalen skulle få vara kvar på sina enheter, men då och då hoppa in och vikariera på andra. De boenden som drabbats mest av detta är Tegelbacken och Berggården i Rejmyre, men även Hårstorpsgården, Östermalms hemtjänst och Storängsgården.
Hur man valt att lägga upp resursdagarna är olika, en del personer kan ha många medan andra enheter valt att lägga ut resursdagarna på alla anställda, som därmed får färre per person.

En belastning
Många av de anställda är negativa till resursdagarna, vissa sjukskriver sig eller tar semester istället för att arbeta sina resursdagar. Vissa har också ansökt om tjänstledighet för att slippa få resursdagar på schemat.
- Många känner att de är en belastning för den enhet som de kommer till. Vi kan inte ge någon introduktion eftersom de är på stället så kort tid. Endel tycker också att det här är jätteroligt. På Berggården är det till exempel några som frivilligt har tagit på sig flera resursdagar, berättar Tina Axelsson.
I dag är det 64 personer som berörs av resursdagarna.

Måste avvecklas
Socialförvaltningen menar efter utvärderingen att resursdagarna på sikt måste avvecklas.
- Vi måste hitta andra sätt att organisera det här på, menar Tina Axelsson.
Förutom poolpersonalen används också timvikarier för att fylla de luckor som kan uppstå på enheterna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om