Finspångs kommun visade ett negativt resultat för årets fyra första månader på 57 miljoner kronor. Budgeten för 2024 är ett positivt resultat på 33 miljoner, vilket innebär en budgetavvikelse på 90 miljoner kronor.
Kommunen arbetar för fullt med att hitta åtgärder för att kapa kostnader.
– Senaste majrapporten visar prognosen minus 41 miljoner kronor. Vi har en åtgärdsplan, där vi ska spara 15 miljoner i år, sedan har vi långsiktiga besparingspaket, säger utbildningsrådet Mikael Wallin (L).
Chefstjänster som inte ersätts, minskning med fyra tjänster på ledningsstaben, försäljningsintäkter och minskade elkostnader är exempel på besparingar under detta år.
Majoriteten vill se över allt för att genomföra besparingsåtgärder.
– Vi vill genomlysa hela organisationen. Vi tar in extern part, som bland annat ska se över lokalvård, transportenhet och räddningstjänst, för att få fram hur vi kan göra det smartare och bättre, med minskade kostnader som följd. Vi fortsätter med anställningsstopp, men har inte sett att kostnaderna minskat så mycket där, säger Mats Annerfeldt.
Inom sektor utbildning har det gjorts stora besparingar och nu ska sektor social omsorg ses över.
– Åtgärder sätts in för att få försörjningsstödstagare i jobb. Vi har minskat personalstyrkan på Skogsbrantsvägen och tagit bort sovande jour på Bävervägen, säger Mats Annerfeldt.
Moderaterna i Finspång vill spara 60 miljoner kronor genom stora personalminskningar.
– Största kostnaden är personal. Vi behöver ta bort 60–70 tjänster, det är minimum. Kommunens budget har överskridits i många år, det är inte acceptabelt. Har du 20 000 i månadslön kan du inte ha 25 000 i utgifter, då blir det Lyxfällan, säger oppositionsrådet Inge Jacobsson (M).
Han betonar att det inte går att kalkylera med att de 54 miljoner kronor som finns i kommunens resultatutjämningsreserv ska rädda situationen.
– Då finns det inga pengar kvar alls 2025. Vi måste börja spara på politiken, där kan kostnader minskas med fem procent. Sedan vill vi bland annat att lokalvård och transportenhet konkurrensutsätts och upphandlas, minska räddningstjänstens kostnader i linje med jämförbara kommuner och organisera försörjningsstöd, arbetsmarknadsenhet och Komvux till en gemensam enhet, konstaterar Inge Jacobsson.