Konst och tonkonst på slottet

FINSPÅNG
Vårsalong med konst och musik bjöds det på i Finspångs slott i lördags. Fartyg och somriga akvareller blandades med STAL-körens sånger.
- Idén till blandningen mellan hantverk, konst och körsång har jag fått från andra körer. Man tillfredställer alla sinnesintryck, förklarade dirigent Carl Johan Sandelin.

Körsång och poesi framfördes av STAL-kören.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Körsång och poesi framfördes av STAL-kören. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Finspång2003-04-07 00:00
Klockan halv tre öppnades dörrarna in till Ulf Mildhs vernissage. I ett ljust ovalt rum i Slottet går det att skåda allt från fartyg till verktyg. Som gammal sjökapten är fartyg och havet ett återkommande motiv.
- Men jag är inte så förtjust i utställningar egentligen, avslöjade konstnären själv.
- Det roligaste är själva målandet, det ger adrenalinkicken. Men det är klart att det är lite roligt att visa upp dem men det ger inte samma känsla, förklarade han.
De flesta tavlorna i vårsalongen är målade under en tvåårsperiod, från 2000 fram till i år. Men med som visningsexemplar fanns också två tavlor som Ulf Mildh målat 1998.

<b>Kyrkogårdsö</b>
- Det var vid ett av mina besök i en gammal smedja på en kyrkogårdsö. Där har gamla verktyg sparats så att det nästan är som ett museum. Men de tavlorna är mina personliga favoriter och är inte till salu.
Bäst tycker han om att måla av sina motiv på plats. Men med sjöfartshistoria som hobby är det inte alltid så lätt att fånga motivet på plats.
- På Nordiska museet har jag hittat många av de fotografierna som jag målat av, berättar Ulf Mildh.
Som pensionerad fartygskapten lägger han nu ner all sin tid på att måla, har gått utbildningar för andra proffesionella konstnärer. Till hösten kommer Ulf Mildh också själv att hålla i en av Studieförbundet Vuxenskolans målarkurs för nybörjare. Medarrangör för lördagens Vårsalong var också Studieförbundet Vuxenskolan.
- Vi har ju både målarkurser och sångkurser hos oss så vi tyckte att det passade bra, berättar Rosaine Klerborg, verksamhetsledare på Studieförbundet Vuxenskolan.

<b>Sångtavlor</b>
Om inte vårkänslan infunnit sig i vernissagen så bidrog STAL-kören till att locka fram den. Med sina "tavlor" av sångteman blev stämningen fulländad. I den otroligt vackra entrésalen på Slottet bjöd de på allt från Sov du lilla videung till ett uruppförande av Påskantat.
- Kören fyllde 40 år förra året och då fick vi det arrangemanget som skrivits just för STAL-kören, berättar Carl Johan Sandelin.
Verket fullgjorde enligt honom idén med själva evenemanget.
- Syftet med att slå samman en konst- och hantverksutställning med körframträdande och poesiläsning är att tillgodose alla sinnen och just den här Påskantat är väldigt annorlunda, är både för ögat och örat.

<b>Fick prassla</b>
Kören, på drygt 17 personer, blev utrustad med papperspåsar att prassla och leka enhetligt med och slutade så småningom med en gigantisk smäll. Den var kanske inte det vackraste som framfördes, det var där emot Chiare, freschemonologen som dirigenten själv läste upp. Tillsammans med sångerna som sammanknutits i små teman blev det ett mycket känslofullt framförande i en otroligt vacker lokal.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om