– Det var kul och intressant att vi tog oss till slutfinalen och att vinna distriktsfinalen, säger Emelie Elneros efter finalen på Nacka gymnasium i Stockholm.
Det var i slutet av mars som Emelie tillsammans med Max Melander, båda elever på Curt Nicolingymnasiet, vann distriktsfinalen på hemmaplan i Finspång. Deras uppfinning heter Orions bälte och är ett hjälpmedel för synskadade. Med hjälp av sensorer känner utrustningen av omgivningen. Den piper med högre frekvens ju närmare personen kommer ett föremål.
I finalen deltog 33 lag från Kiruna i norr till Helsingborg i söder. Sex av dessa fick, efter att juryn gjort sitt, presenterna sina innovationer på scen.
– Konkurrensen var enorm. Det var verkligen många bra och genomtänkta presentationer. Vissa hade arbetat i ett år med sina produkter, säger Emelie.
Vad händer nu med Orions bälte?– Vi får se, både Max och jag tycker det skulle vara roligt att utveckla den ännu mer.
Vinnande tävlingsbidraget kom från en gymnasieskola från Värnamo och heter Ejli rotation.
– Det var riktigt hög nivå på årets upplaga, kanske den högsta någonsin. De som vann hade gjort ett handtag till en snöskyffel som roterar och ökar greppmöjligheten så man inte får ont i ryggen. Väldigt snygg ingenjörsmässighet i konceptet när det gäller hållfasthet och miljötänk, sammanfattar Magnus Schenström, som var med och drog igång Blixtlåset 2001.
I årets upplaga av Blixtlåset deltog cirka 2 000 elever. En siffra som Magnus Schenström vill öka till kommande år.
– Vi dubblerade antalet i år jämfört med förra året och på sikt, säg fem år, vill vi att minst 10 000 elever ska delta, säger han.
Även Grip adapter, från CNG, var med i finalen i Stockholm, men tog sig heller inte vidare till topp sex.