Koncentration och stämning på topp
FINSPÅNGKoncentrationen är på topp under det teoretiska förmiddagspasset. Det räknas och det skrivs intensivt. I dagarna ska gymnasievalet vara gjort. Ett val som eleverna kan göra tack vare året på det individuella programmet.
Det arbetas intensivt med matematiska uppgifter, ett måste för att bli godkänd och kunna söka till gymnasiet. Här hjälps Patrik Karlsson, Christian Boström, Michelle Svensson (lärare), Vedran Beslije och Curt Olsson(lärare) åt. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
Stämningen är vänskapligt kaxig i klassrummet där en av tre grupper, den så kallade "killgruppen" jobbar för fullt. Flera av dem har eller kommer att söka fordonstekniska programmet på gymnasiet till hösten och det kan de bara göra om de blir godkända i alla tre kärnämnena svenska, engelska och matematik.
<b>Teori varvat med praktik</b>
- En vanlig vecka har jag praktik måndag, tisdag och torsdag. Onsdag och fredag är det teori, säger Vedran Beslija.
Praktiken består av att ta sig an begagnade bilar vid Eliantorp, vilket han tycker är kul men kallt, eftersom det bara finns värme i fikarummet. Dessutom kan man, utöver teorin, välja ytterligare aktiviteter så som bild, musik, data eller att bowla eller träna på gym. På torsdagsmorgnarna har de gymnastik tillsammans med hela klassen som består av 28 elever, plus klasslärarna Curt Olsson och Michelle Svensson samt gymnastiklärare och tillvalslärare.
<b>Någon som bryr sig </b>
De verkar trots allt ha rätt kul även när de jobbar som hårdast och att de överhudtaget är här är ett gott tecken.
- I början fick vi ringa hem efter vissa elever nästan varje dag. Nu vet de att de inte "kommer undan" så lätt säger Michelle Svensson.
Om det är att kontrollen ökat eller att eleverna faktiskt tycker att det är okej att gå i skolan är det som gör att närvaron är så gott som total funderar Michelle över.
- Jag tror att det blir roligare att gå i skolan om man känner att någon verkligen bryr sig, så det är väl en kombination, säger hon.
Michelle som tidigare jobbat på Nyhemsskolan som 4-9-lärare ser både fördelar och nackdelar med att undervisa inom det individuella programmet.
- Här kommer man så nära varandra och får en annan helhetssyn, jag har en närmre kontakt med föräldrarna och man har faktiskt tid att ägna sig åt en elev i taget. Sen kan jag sakna helklassundervisning och att göra större grupparbeten. Men på det stora hela är det en större personlig tillfredsställelse att jobba här, säger hon.
- Det är inte enkelt för de här eleverna. Flera av dem har knappt varit närvarande på högstadiet överhuvudtaget. Nu ska de både vara här och prestera något. Jag tycker att de är fantastiskt duktiga, säger Curt Olsson.