Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Kön är ointressant"

Nye skolministern Jan Björklund kan tänka sig könsuppdelade klasser i skolorna.
- Kön är ointressant. Det viktiga är den enskilda elevens behov, säger Robert Bredberg, rektor vid Grosvadsskolan.

Robert Bredberg, rektor vid Grosvadsskolan, tycker inte att nye skolministern Jan Björklunds uttalande om könsuppdelade klasser i skolorna är bra. - Kön är ointressant. Det viktiga är individen, säger han. Foto: Magnus Johansson

Robert Bredberg, rektor vid Grosvadsskolan, tycker inte att nye skolministern Jan Björklunds uttalande om könsuppdelade klasser i skolorna är bra. - Kön är ointressant. Det viktiga är individen, säger han. Foto: Magnus Johansson

Foto:

Finspång2006-10-20 06:00
Nye skolministern Jan Björklund (fp) öppnar för könsuppdelade klasser i de svenska skolorna.
Han pekar på skillnaden i mognad hos pojkar och flickor. Björklund anser att en uppdelning av mer praktiska ämnen som exempelvis kemi kan gynna båda könen och leda till bättre resultat.
Ett uttalande som väcker kritik.
- Vi jobbar hårt för att få bort könsrollerna i skolan. Det är individen som är det viktiga, säger Robert Bredberg.
Han får medhåll av Gösta Johansson, rektor vid Bergska skolans gymnasium.
- Ett väldigt gammalmodigt förslag. Det pratas om hur viktigt det är med jämställdhet. Jag ser absolut inte några fördelar, säger han.

Vara integrerat
Jan Björklund anser att det inte är någon ideologi att det måste vara integrerat varje enskild lektion. Det har inte Gösta Johansson någon förståelse för.
- Det finns en tradition i det här landet med grabb- och tjejjobb. Och detta uttalande gör inte saken bättre. Vissa industrier har till exempel svårt att rekrytera tjejer.
- De bästa arbetsplatser jag har jobbat på har varit de som haft både män och kvinnor, betonar Gösta.
Robert Bredberg ser inte heller några fördelar med att dela upp eleverna i könsgrupper.
- Det betydelsefulla är att ge eleverna och barnen möjligheter att utvecklas efter sin förmåga.

Mer försiktiga
Han påpekar att tjejer är mer för att prova traditionella mansjobb medan pojkarna är mer försiktiga att ge sig på kvinnodominerande yrken.

Likvärdiga behov
- Om vissa flickor har svårt för ett ämne betyder det inte att det blir bättre att samla alla tjejer i en grupp. Det är bättre att skapa en grupp där behoven är likvärdiga, oavsett kön, betonar Robert Bredberg.
Gösta Johansson ser inget ämne som skulle dra nytta av en könsfördelning.
- Börjar man tänka så skapar det bara större problem. Vi strävar efter ett samhälle helt åt andra hållet, konstaterar han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om