Kommunhuset är ett av de sämsta husen att få tillgång till
Tillgänglighet för alla. Det fokuserade DHR på vid sitt förbundsmöte i Skåne, tidigare i höstas.Ulla Johansson DHR-ordförande i Finspång anser att det finns mycket att göra för att förbättra tillgängligheten i Finspång.
Det finns mycket att förbättra i den offentliga miljön, anser Ulla Johansson ordförande i DHR Finspång. Foto: Titti Olovsson
Foto:
Ingen från Finspång
- Från Finspång fanns ingen representant vid mötet. Östergötland representerades av tre ombud från Norrköping och Linköping, berättar Ulla Johansson, ordförande i DHR-föreningen i Finspång.
Som förening ställer sig DHR Finspång bakom uttalandena som antogs vid förbundsmötet, uppger Ulla Johansson.
Det första uttalandet tar alltså upp situationen på arbetsmarknaden. DHR kräver tillgång till arbete på lika villkor och anser att arbetsmarkandens parter måste ta det ansvaret.
"Att ha ett funktionshinder behöver inte innebära lägre arbetskapacitet eller högre sjukfrånvaro än i normalfallet" skriver DHR bland annat. Det andra uttalandet rör ekonomi. "Vi vill kunna leva på vår inkomst!" , skriver DHR och noterar att en av sex medlemmar i organisationen har en inkomst som är lägre än 7 400 kronor per månad.
Orättvisor
60 procent har inkomst som är lägre än 13 400 kronor per månad, enligt DHR. Det handlar om usla levnadsförhållanden, skriver DHR och kräver översyn av garantipensionen och garantiersättningen.
DHR uttalar sitt stöd för den personliga assistansen, som de anser ifrågasätts. DHR anser inte att det är fel att utvärdera reformen, men understyrker reformens betydelse för ökad livskvalitet. Oseriösa assistansanordnare har utnyttjar reformen i eget vinstintresse, skriver man bland annat i uttalandet.
Slutligen kräver DHR en lag som förbjuder diskriminering på grund av otillgänglighet. Det handlar om hinder i den offentliga miljön som får konsekvenser för den enskildes tillvaro. DHR ger exempel som att inte kunna gå på bio, teater eller sina barn föräldramöten, att inte kunna använda offentliga toaletter.
- När det gäller otillgänglighet i miljön här i Finspång är det först och främst kommunhuset jag kommer att tänka på, säger Ulla Johansson.
Kommunhuset fel
Till exempel anser hon att receptionen sitter för högt för att vara bekväm för en rullstolsburen. Fullmäktigesalen är inte handikappanpassad, t ex finns ingen ramp som leder upp till talarstolen förutom från bakvägen.
Vidare nämner hon att det saknas hörselslingor i flera sammanträdesrum, och att man måste ha hjälp för att ta sig ut och in genom dörrarna.
Däremot är Gallerian bättre, liksom Folkets Hus, anser Ulla Johansson.
- I Gallerian var DHR med och utformade ramp och i biosalen i Folkets Hus finns hiss.