Kommunen kommer i mitten av augusti att teckna kollektivavtalet med Vårdförbundet, som fjärde kommun i landet att göra detta.
– Det här innebär att de sjuksköterskor som jobbar i Finspångs kommun har möjlighet att specialistutbilda sig inom sin verksamhet. Vi som kommun kan söka efter just den kompetens vi vill ha för tillfället, som vi kanske har brist på eller som vi känner att vi behöver mer av. Den sjuksköterska som utbildar sig får behålla sin lön och kommer då att jobba halvtid och plugga halvtid, oftast på distans, säger socialrådet Ulrika Jeansson (S), som är en av initiativtagarna till samarbetet.
I Finspångs kommun arbetar i dag knappt 40 sjuksköterskor och det är framförallt på boenden och inom hemsjukvården. Enligt Vårdförbundet minskar antalet specialistsjuksköterskor år efter år i landet och bristen är särskilt stor i kommunerna.
– Det är intressant att det hittills främst är de mindre kommunerna som visat sig modiga och verkligen vill ta ansvar för kompetensförsörjning och patientsäkerhet. Nu hoppas vi att Regionen och övriga kommuner i länet tar efter Finspångs goda exempel och sluter avtal med oss, säger Helena Eriksson som är ordförande för Vårdförbundet i Östergötland.
De sjuksköterskor som får möjligheten att specialistutbilda sig kommer att få behålla sin lön, vilket är unikt för det här avtalet.
– Det här är en bra grej för att det är ett win-win system, en sjuksköterska som vill specialistutbilda sig vill sällan göra det med studielån. För kommunens del kan vi stärka vår kompetens, vi blir attraktiva som arbetsgivare och säkrar kompetensen för framtiden, säger Jeansson.