Denna månad sätts skyltarna upp till kommunens nya naturstig i Bönnernskogen.
– Kommunen köpte det här skogsområdet 2014. Vi vill göra det mer tillgängligt, alla vet inte om vad som finns i området, betonar Marika Sjödin.
Skyltar med information om ekorrar, insekter, svampar och hackspettar, med ljudklipp på svenska, engelska och arabiska, bänkar, picknickbord, fågel- och fladdermusholkar, erbjuds på naturstigen bredvid sjön i närheten av Bönnernbadet.
– Med skyltarnas hjälp får besökarna jobba med olika sinnen. De kan känna på skyltarna, se och läsa och höra ljudklipp med audioguiden, säger Marika Sjödin.
Kulturutvecklaren Karolina Bransell påpekar att det sedan tidigare finns audioguider i Rejmyre och Trollkäringeskogen.
– Det finns en app, så det går att lyssna hemifrån och på plats. Vi vill tänka nytt och göra nya saker. Under våren kommer det bland annat anordnas cirkusuppträdande vid naturslingan i Bönnernskogen. Vi vill uppmärksamma den här delen av Finspång mer, säger Karolina Bransell.
– Genom att erbjuda ljudklipp med flera språk kan naturstigen användas som integrationsmedel, dessutom får man komma ut och promenera i naturen, tillägger kultursamordnaren Michael Asfahan.
Varför har ni valt dessa motiv på skyltarna?
– Ekorrar är mysiga, trevliga, fascinerande djur och större hackspett syns ofta i skogen. Insekter som reliktbock, barrskogsnunna och granbarkgnagare trivs bland gran och tall och svampar som blomkålssvampar och korallfingersvampar finns här, säger Marika Sjödin.
Naturstigen ska vara färdig i slutet av mars.
Vad är förhoppningen med naturstigen?
– Att locka ut fler i naturen. Exempelvis barnfamiljer kan komma hit och uppleva skyltar som "pratar". Det går att bara ta det lugnt och det finns bad- och grillplats, säger Marika.
– Nu när många jobbar hemma är det här en möjlighet att komma ut i naturen, säger Karolina Bransell.
I området finns många stigar, några ska märkas upp som promenadstigar under året.
– Det går att promenera i skogsmiljö, längs vattnet och det finns äldre lämningar, bergrum och en gammal kägelbana vid stigarna, säger Marika.
Kommunen utför naturvårdshuggningar i Bönnernskogen.
– Genom att skapa mer död ved ger vi insekter, svampar, lavar och mossor bättre förutsättningar, dessutom gynnas de gamla tallarna som behöver solljus. Åtgärderna görs för att gynna den biologiska mångfalden, konstaterar Marika Sjödin.