För tredje året i rad har Finspångs kommun fått diplom av organisationen Eko Mat Centrum för hög andel ekologiska inköp. Under 2016 var 31 procent av inköpen till förskolor, skolor och äldreboenden ekologiska.
– Vi har satsat mycket på närproducerat. Kött, korv och blandfärs köper kommunen mycket från ett företag i Norrköping. Vi köper också en del från lokala bönder i Finspångs kommun och den andelen vill vi öka ytterligare, säger kostchefen Catharina Stenhammar.
60 kommuner, landsting och regioner deltog i årets inspirationsseminarium i Stockholm, Piperska muren.Tillsammans med Helena Svenblad, kock på Grosvadsköket, fick Stenhammar ta emot ett diplom av civilminister Ardalan Shekarabi.
– Det var roligt att vi blev uppmärksammade. Ekologiskt och närodlat efterfrågas egentligen av alla. Sedan är det upp till politikerna att ta beslut i den riktningen, säger Stenhammar.
Det finns ett nytt nationellt mål för offentlig sektor, att sträva mot 60 procent ekologiska inköp till år 2030.
– Finspång följer trenden, att öka andelen svenskt och ekologiskt lika med ”svekologisk”. En positiv effekt är att ekologiskt lyfter svenska livsmedel och därmed närproducerat, sammanfattar Catharina Stenhammar.