Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kommunen prisades för ekologiska inköp

Finspångs kommun fick pris för stor andel ekologiska inköp under 2016.

Catharina Stenhammar.

Catharina Stenhammar.

Foto: Inger Ramstedt

FINSPÅNG2017-06-05 17:00

För tredje året i rad har Finspångs kommun fått diplom av organisationen Eko Mat Centrum för hög andel ekologiska inköp. Under 2016 var 31 procent av inköpen till förskolor, skolor och äldreboenden ekologiska.

– Vi har satsat mycket på närproducerat. Kött, korv och blandfärs köper kommunen mycket från ett företag i Norrköping. Vi köper också en del från lokala bönder i Finspångs kommun och den andelen vill vi öka ytterligare, säger kostchefen Catharina Stenhammar.

60 kommuner, landsting och regioner deltog i årets inspirationsseminarium i Stockholm, Piperska muren.Tillsammans med Helena Svenblad, kock på Grosvadsköket, fick Stenhammar ta emot ett diplom av civilminister Ardalan Shekarabi.

– Det var roligt att vi blev uppmärksammade. Ekologiskt och närodlat efterfrågas egentligen av alla. Sedan är det upp till politikerna att ta beslut i den riktningen, säger Stenhammar.

Det finns ett nytt nationellt mål för offentlig sektor, att sträva mot 60 procent ekologiska inköp till år 2030.

– Finspång följer trenden, att öka andelen svenskt och ekologiskt lika med "svekologisk". En positiv effekt är att ekologiskt lyfter svenska livsmedel och därmed närproducerat, sammanfattar Catharina Stenhammar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om