Det tog majoriteten i S och V tre fullmäktigemöten att få igenom sitt förslag att lägga ner Ekesjö skola. Alliansen har yrkat både återremiss och bordläggning, men i går, på ett extrainsatt möte, blev det definitivt: skolan läggs ned från och med hösten. Efteråt var Anders Härnbro (S) var kritisk till Alliansens agerande:
- Det är olyckligt att de skapat tre möten för det här, och kapa i planeringstiden inför hösten, sade han.
In i det sista
Alliansen tog strid in i det sista. I det över två långa timmar mötet lade de fram motivering efter motivering varför skolan borde få ett års respittid. Fokus lades framför allt på det, som Allinsen anser, bristfälliga utredningsunderlaget, som S och V grundar sitt beslut på. Som Folkbladet kunde berätta om i torsdagens tidning har Alliansen gjort en egen utredning, som visar att kommunen skulle spara 200 000 kronor på en nedläggning, jämfört med 960 000 som tjänstemännens utredning visar.
- Det är väldigt oroande. Jag har aldrig varit med om en så stor underlagsdifferens som det här. Jag kan inte hitta något motiv för att ifrågasätta det vi kommit fram till, sade Larseric Ramlöv (FP).
Svårt beslut
Men det kunde Per-Åke Andersson (V):
- Jag förstår att man kan få en "bottom line" på 200 000 kronor när man räknar saker flera gånger, sade han och radade upp flera exempel, som dock ratades av Larseric Ramlöv.
Anders Härnbro pekade på kommunekonomiska faktorer och förklarade att S och V vill ta det här beslutet för att det behövs en strukturförändring i organisationen:
- Vi har en dålig ekonomi och har varslat 40 personer inom skolan. Till det måste vi även förändra organisationen och våga ta det här beslutet, även om det är svårt. För det är ett svårt beslut, och jag hoppas att jag inte behöver ta något liknande beslut den här mandatperioden, sade han.
Svar?
Alliansens argument, att landsbygden blir mindre attraktiv utan en skola, tror inte Anders Härnbro på:
- Till Risinge fortsätter folk flytta in, och där har det inte funnits någon skola sedan 80-talet. Barnen som bor i Sonstorp har längre till sin skola än vad barnen på Ekesjö kommer ha till sin skola i Vingåker. Risken att den här bygden kommer dö ut för att skolan läggs ned finner jag inte stor, sade han.
Lilian Bressler (M) läste upp ett brev från en fyrbarnsfamilj som ämnar flytta till Byle, men som inte vet om de kommer göra det ifall skolan läggs ned.
- Vad har ni i majoriteten för svar till dem? undrade hon.
- Vi svarar att de kan få gå i en bra skola i Ving-
åker precis som alla andra barn i Ekejsö, svarade Ulrika Jeansson (S).
Alliansen + MP?
Nedläggningsförespråkarnas pedagogiska argument, att det skulle bli svårt att upprätthålla kvaliteten i Ekesjö och följa de krav som Skolinspektionen ställer i och med behörighet för lärare att sätta betyg och så vidare, avvisades starkt av Alliansen:
- Att en liten skola skulle vara sämre än en stor tror jag inte, snarare tvärt om. En liten skola kan i många fall vara bättre, både pedagogiskt och socialt, sade Hugo Andersson (C).
Efter ajournering, där Alliansen och Sverige-
demokraten hade en överläggning, med efterföljande votering (som slutade 21-17 för förslaget) beslutades att Ekesjö läggs ned från och med hösten. Nedläggningsmotståndarna hade kunnat gå på Miljöpartiets linje, att helt avslå nedläggningsförslaget, och på sätt möjligtvis ha fått majoritet. Men detta gjordes inte:
- Vi har diskuterat det med Miljöpartiet. Men vi vill ha ett större lokalt engagemang bland de boende i Byle för att få ner kostnaderna. Hade vi gått på Miljöpartiets linje hade det inte funnits något uppdrag för det, förklarade Larseric Ramlöv efter mötet.