Kommunen förstår inte överklagandet
Nu har Finspångs kommun givit länsrätten sin syn på hur upphandlingen av äventyrsbadet gick till. - För mig är det glasklart, jag förstår inte vad man överklagar, säger kommunalrådet Stig Andersson (s).
Juha Raninen har överklagat kommunens beslut att låta Peab bygga Finspångs nya äventyrsbad. Han menar att upphandlingen inte gick rätt till. Men kommunen ställer sig frågande till vad det egentligen är som överklagas. Foto: Carolina Häggkvist
Foto:
Nu har Finspångs kommun lämnat in sina synpunkter till länsrätten: Juha Raninen har fel och kommunen har inte brutit mot lagen om offentlig upphandling.
- För mig är det glasklart. Jag förstår inte vad det är man överklagar. Dessutom är det för gammalt att överklaga. Som jag har förstått är det bara kostnaden man kan överklaga, säger kommunalrådet Stig Andersson.
Mer än så vill han i dagsläget inte säga om upphandlingen av äventyrsbadet eftersom ärendet ska prövas rättsligt. Men i kommunens svar till länsrätten går det att hitta flera argument. För det första har kommunens beslut att välja Peab aldrig överklagats tidigare. Enligt kommunen skulle det nu vara för sent.
- Bättre sent än aldrig, säger Juha Raninen.
Han hade i går eftermiddag inte hunnit läsa kommunens svar och ville därför inte uttala sig i ärendet han heller.
Driften inte väsentlig
Att driften togs bort mitt i upphandlingen, när det inte hade kommit in några anbud, var aldrig en väsentlig del, resonerar kommunen. Men enligt Michael Slavicek, chefsjurist i nämnden för offentlig upphandling (NOU), är driften väsentlig i allra högsta grad. Enligt honom skulle man därför ha börjat om från början med upphandlingen i stället för att fortsätta.
Kommunens tredje argument är att inget av de tre byggföretagen som var med i upphandlingen - NCC, Peab och Skanska - har hört av sig och påpekat att de skulle ha blivit missgynnade på något sätt.
Hur lång tid det kommer att ta för länsrätten att avgöra frågan är oklart.
* Den 23 november 2005 klubbar fullmäktige att maximalt 165 miljoner kronor ska avsättas till badbygget i etapp 1.
* Den 21 december 2005 lämnar Juha Raninen in sin överklagan till länsrätten i Östergötland. Den gäller endast upphandlingen av det företag som ska bygga badet.
* Den grupp privatpersoner som stödjer överklagan vänder sig mot äventyrsbadet som helhet eftersom de inte tror att kommunen kommer att klara av projektet.