Kommunen får kritik för vanvård på Berggården
FINSPÅNGDet är uppenbart att personalen brustit i omvårdnaden och dokumentationen är bristande. Länsstyrelsen ger Finspångs kommun allvarlig kritik rörande ett fall med en boende på Berggården. När den boende kom till lasarettet led denne av svår förstoppning och viktnedgång.
Fallet rör en boende på Berggården som under lång tid hade haft magproblem. Den boende fick laxerande medel i början av året då denne inte skött magen på två veckor. Då detta efter några dagar inte givit någon effekt kom den boende till Vrinnevisjukhuset i Norrköping varifrån denne skickades till Närsjukvården i Finspång. Där anmälde en sjuksköterska att hon ansåg att det rörde sig om ett fall av vanvård.
<b>Brister i omvårdnad</b>
Enligt länsstyrelsens skrivelse har personalen på Berggården ansett att de har gett så god omvårdnad som det går. Personalen har dock missat att den boende inte hade skött magen på två veckor. Personen hade minskat i vikt det senaste året, men viktkontroll hade inte gjorts enligt de rutiner som finns. Dessutom var dokumentationen om den boendes tillstånd bristfällig från både sjuksköterska och vårdpersonal. Länsstyrelsen uttrycker nu oro över vissa åsikter som lämnats från personalen, exempelvis att det sagts att man gett så god omvårdnad som det går, trots att man brustit i rutiner och den boende var undernärd och uttorkad. "Länsstyrelsen finner det oroande att personalen uttrycker en sådan åsikt när det är uppenbart att man brustit i omvårdnaden", står det i skrivelsen.
<b>Arbetsledningens ansvar</b>
Länsstyrelsen köper inte heller att enhetschefen påpekat att man på Berggården dabbats av magsjukeepedimi just under denna tid och att personalen därför var ansträngd. "I arbetsledningens ansvar ligger att tillse att det finns tillräckligt med personal och att de innehar den kompetens som behövs för att fullgöra sina arbetsuppgifter utifrån lagstiftningens intentioner", skriver länsstyrelsen.
Skarp kritik riktar länsstyrelsen mot den bristande dokumentationen: "Länsstyrelsen ser ytterst allvarligt på detta, då bristande dokumentation varit föremål för kritik i samband med tidigare tillsynsärenden".
<b>Ytterst allvarligt</b>
Länsstyrelsen anser det också ytterst allvarligt att ingen anmälan gjordes då det uppdagades att den boende inte skött sin mage på två veckor, då det enligt länsstyrelsen var uppenbart att det berodde på försumlighet från personalen. "Om personalen inte besitter den kunskap som krävs för att fullgöra sina arbetsuppgifter och ålägganden ankommer det på nämnden att genom fortlöpande kompetensutveckling avhjälpa de brister som finns".
Länsstyrelsen avslutar nu ärendet. Det påpekas dock att länsstyrelsen generellt kommer att följa vidtagna åtgärder i kommunens äldre- och handikappomsorg utifrån den ovan nämnda kritiken.
Socialnämndens ordförande Conny Eriksson (s) har avböjt att kommentera länsstyrelsens kritik eftersom han ännu inte har läst skrivelsen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!