Kommunen får kritik av Skolverket
Finspångs kommun får kritik inom hälften av de områden som undersökts, men utbildningen i Finspång har en god kvalitet. Det skriver Skolverket i en rapport efter en stor inspektion i alla skolor.
Nu är inspektionsrapporten klar.
- Jag tycker att vi måste vara nöjda med det här. Efter en inspektion på tre, fyra månader vore det konstigt om de inte hittade något område där vi inte lever upp till vad vi borde. Vi måste ta det här på fullt allvar och de kritikområden som de tar upp måste åtgärdas. Det är en trygghet att vi har fått den här genomgången av skolan, säger humanistiska nämndens ordförande Peter Fransson (s).
God kvalitet
- Jag är ganska stolt över att vi inte har mer problem. Ingenting som tas upp i rapporten var okänt för oss och det tycker vi är bra, säger humanistiska förvaltningens chef Krister Pettersson.
I inspektionen har Skolverket tittat på om verksamheterna ger förutsättningar för eleverna att nå de nationella målen. Utbildningens kvalitet har granskats och man har tittat på om kommunen uppfyller de krav som författningarna ställer. Målet har inte varit att få en heltäckande bild utan man har koncentrerat sig på ordentliga svagheter och särskilt starka sidor. Sex olika områden har stått i fokus under inspektionen. Det är bland annat kunskaper-utveckling-lärande, Pedagogisk verksamhet- undervisning och Tillgång till utbildning och omsorg. I rapporten konstateras att utbildningen i Finspång har en god kvalitet.
Rapporten är omfattande och det går att i detalj studera varje skola, vilket inte finns plats för att redovisa här. Finspångs kommun får kritik inom vissa områden där Skolverket anser att författningarnas krav inte uppfylls. Åtgärder krävs och kommunen har året ut på sig att redovisa vilka åtgärder som vidtagits.
- Det är väldigt lite kritik vi får och vi får det bara inom tre av de sex områdena och även om en skola fått kritik på en punkt och man går in och tittar på skolrapporten så är helheten bra, menar Krister Pettersson.
Han ser inte någon av punkterna som allvarligare än någon annan.
- Vi måste titta på alla och lösa dem, säger han.
Skolverket kritiserar bland annat att elever som behöver studiehandledning på sitt modersmål inte får det i Östermalms rektorsområde.
- Det här är ett omfattande område för en liten kommun och här tycker jag att staten borde gå in och hjälpa till. Här kommer vi titta på samverkan med andra kommuner, säger Krister Pettersson.
Ej allsidigt urval
Likaså kritiseras att barn i förskolorna som har ett annat modersmål än svenska inte ges möjlighet att utveckla det i förskolan. Att eleverna i Hällestad och Rejmyre inte får ett allsidigt urval av ämnen som elevens val kritiseras också.
- Det är svårt att ha ett brett utbud i landsbygdsskolorna där eleverna är så få, konstaterar Krister Pettersson.
Skolverket kritiserar även att resurskolans elever inte har en utbildning med gällande timplan och att eleverna i Hällestads skola och Ljusfalls skola inte får hem- och konsumentkunskap i årskurs fem.
Under inspektionen har Skolverket både granskat dokument och intervjuat elever, lärare, föräldrar, rektorer, politiker och förvaltningsledning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!