Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kommunen deltar i projekt mot ohälsa

FINSPÅNG
Finspångs kommun ska tillsammans med nio andra kommuner delta i ett statligt projekt för att få ner sjukskrivningarna. Det ska ske genom s. k. hälsobokslut och fem miljoner kronor i bidrag.

Finspång2002-07-13 00:00
Målet med projektet är att få ner antalet sjukskrivningar inom den kommunala sektorn. Det vill man göra genom att utveckla och pröva olika modeller av hälsobokslut. Dvs. en rapport om hur mycket sjukfrånvaron kostar och förslag på hur den kostnaden kan minskas.
Projektet inleds i augusti och kommer att pågå under tre år.
- Det handlar om hälsa och ohälsa. Vi vill hitta faktorer som man ska kunna mäta mot för att hitta orsak och verkan. Vi ska beskriva de mjuka bitarna, t. ex. vad ohälsa är. Inte bara en massa siffror som sjukskrivningsdagar, säger Anita Lindström, personalhandläggare i Finspångs kommun.

<b>De "hårda" siffrorna</b>
Kommunens samtliga anställda kom under årets första kvartal upp i 13500 sjukskrivningsdagar. Det är ungefär åtta procent av det totala antalet anställningsdagar.
- Antalet sjukskrivningar i kommunen är ganska stabilt. Det är inte bra, men det är heller ingen kraftig ökning, säger Anita Lindström.
Under det första steget i projektet kommer en rad seminarier att genomföras i kommunen. Tanken med dem är att de ska ge en bild över de modeller som redan existerar idag.

<b>Hitta rätt modell</b>
I den andra fasen ska en speciell modell, eller en egenkomponerad modell, väljas ut och tillämpas. Det kommer att pågå under ungefär två år. Slutligen kommer arbetet att följas upp och utvärderas.
- Vi vet inte om det kommer att lyckas förrän vi har gjort det, men vi hoppas på det, säger Anita Lindström.
Projektet, som finansieras av näringsdepartementet, är en av punkterna i regeringens 11-punktsprogram för att förebygga och minska sjukfrånvaron. Förutom de tio kommunerna är även Uppsala universitet och Mälardalens högskola delaktiga.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om