Kommunen bör betala hissar
Installationen av hissar i allmännyttan bör även finansieras av kommunen. Det kravet framför Hyresgästföreningen i en skrivelse till kommunen. Att enbart hyresgästen ska stå för den utgiften är otänkbart.
Orimlig höjning
Enligt Hyresgästföreningen skulle en hiss i varje fastighet innebära en hyreshöjning med uppåt 800 kronor i månaden för Vallonbygdens samtliga hyresgäster, oavsett om du får hiss eller inte. Även om inte en sådan höjning träder i kraft per omgående måste ändå hyresgästen i slutändan betala notan. En mer rimlig kostnadsökning för hyresgästen är 200 kronor, anser Clas Rydgren på Hyresgästföreningen.
- Man har 2 000 lägenheter ungefär, så man lägger ju ut 600 kronor på alla lägenheterna även om man inte fått hiss, säger han.
För att det inte ska bli fallet måste kommunen gå in och betala den summa som överskrider 200 kronor.
- Vi tycker kommunen kan betala mellanskillnaden, säger Clas Rydgren.
Kommunen tjänar
Indirekt tjänar kommunen, enligt Clas Rydgren, pengar på att installera hissar. Inte bara när det gäller att ta sitt ansvar för att öka tillgänglighet.
Han tror att många äldre kan bo kvar längre i sina lägenheter och de behöver inte flytta till äldreboende i samma utsträckning.
- Kan folk bo hemma sparar man har jag hört kanske 200 000 kronor per år, säger Rydgren.
Däremot vet han av erfarenhet hur svårt det är att få kommuner att se ekonomiska vinster i ett längre perspektiv. Oftast har man en tendens att tänka kortsiktigt, hävdar Hyresgästföreningens förhandlare, Clas Rydgren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!