Jättelokan bekämpas nu av Finspångs kommun. Den är till synes harmlös, men dess växtsaft är farlig för människor. Om huden kommer i kontakt med växtsaften kan det i kombination med solljus orsaka blåsor och brännskadeliknande sår.
– Jätteloka kan vara farlig om den hanteras fel och den sprids snabbt. Man ska inte handskas med den ovarsamt. Vi har ett ansvar att ta hand om den, men det är inte alltid lätt att bekämpa dessa intensiva växter då de ofta är motståndskraftiga, förklarar Marika Sjödin, naturvårdssamordnare på Finspångs kommun.
Jätteloka har små vita kronblad och gröna blad och stjälk. Finspångs kommun tar kontinuerligt bort växten på kommunala platser. Marika Sjödin förklarar att det finns flera olika åtgärder att ta till för att få bort växten.
– Markägare ska försöka utrota den. Ett första steg kan vara att ta bort blomställningen och salta med stora mängder. Om det är många kan man försöka gräva bort dem, men det är inte alltid att det fungerar. Då kan man ta in någon som kan bekämpa växten kemiskt, men vi försöker vara så skonsamma mot omgivningen som möjligt. Plantmaterialet ska sen lämnas till förbränning, förklarar hon.
Om man ser en jätteloka bör man meddela markägaren och om det är kommunens mark ska det meddelas till dem, förklarar Marika Sjödin.
– Vi har ett antal områden som vi arbetar med. En del områden svarar bättre än andra, vilket kan bero på storleken på plantan eller beståndet och hur länge man har arbetat med dem, säger hon.