Kvinnan, som har lärarlegitimation, hade sökt tjänst på en skola i kommunen och kallades till anställningsintervju. Vid tillfället bar hon hijab, enligt den anmälan som har gjorts till Byrån mot diskriminering i Östergötland.
Den ansvariga för intervjun ska under samtalet ha konstaterat att det är första gången som någon med hijab ansöker om en tjänst på den aktuella skolan och att barnen där inte är vana att se någon bära slöja. Kvinnan ifrågasatte resonemanget och ska då i stället ha uppmanats att söka tjänster på andra skolor i kommunen där det finns fler invandrarbarn.
Efter intervjun fick kvinnan veta att man hade gått vidare med andra sökande, trots att hon hade lärarlegitimation.
Byrån gjorde sedan en närmare kontroll och begärde ut namnen på samtliga sökande och deras kvalifikationer. Enligt uppgift från ansvarig för rekryteringen hade tjänsten gått till en obehörig lärare.
Efter att detta ifrågasattes så ska kommunen, enligt Byråns uppgifter, ha ändrat sig och i stället uppgett att ingen fick tjänsten.
Byrån mot diskriminering påpekar i sin analys, adresserad till Finspångs kommun, att kommentarerna om kvinnans slöja "närmast utgör typexempel av vad som ska utgöra trakasserier". Det skriver också "att kommentarerna fällts av någon i samband med rekrytering är försvårande omständigheter som gör det inträffade särskilt allvarligt."
Byrån påpekar också att det finns möjlighet att föra talan i domstol för kvinnan, men att man nu i första hand vill hitta en lösning "utom domstol" och föreslår därför datum för ett möte med kommunen.
Helen Wallman, HR-chef för Finspång kommun, säger att ett sådant möte redan är inbokat.
– Vi ska sätta oss ner med företrädare för Byrån och reda ut det här. Det jag kan säga nu är att vi inte delar den uppfattning som kvinnan lyfter fram kring anställningsintervjun. Men samtidigt är en upplevelse en upplevelse.
Så någon diskussion kring hennes slöja har inte förts?– Vi delar inte uppfattning att diskussionen först på det sättet. Vi eftersträvar en mångfald när det gäller personalsammansättningar.
Vad beträffar tillsättningen av tjänsten menar Helen Wallman att det förelåg ett missförstånd från Byråns sida, eftersom det var två tjänster som kvinnan hade sökt. När Byrån begärde ut handlingar över sökande så var det för den tjänsten som kvinnan inte hade varit på intervju för.
– Och då har jag full förståelse för att man uppfattar vi har agerat konstigt. Men just det missförståndet har vi redan rett ut, säger Helen Wallman.