I oktober 2017 polisanmälde Finspångs kommun Nordisk alternativhöger för brott mot upphovsrättslagen och hets mot folkgrupp. Efter två och ett halvt år läggs förundersökningen ned gällande de två polisanmälningarna.
– Det går inte att bevisa att den eller de som varit misstänkta har gjort sig skyldig till brott. Därför har jag nu tagit beslut att lägga ned förundersökningen, säger kammaråklagare Johanna Kolga.
Anmälan rörde en marknadsföringsfilm som kommunen gjorde på 1990-talet, som ändrats och försett med ny berättarröst och lagts upp på nätet. Filmen visar bland annat anställda från Siemens som arbetar med turbiner. Berättarrösten säger: "arbete ger frihet" och att det finns duschar med gas. Rösten berättar om "arbetsläger" i Rejmyre och Sonstorp, massavrättningar, hängningar och elavrättningar, och att alla boende i kommunen är av arisk ras. Så fortsätter det med liknande påståenden genom den drygt fem minuter långa filmen.
– Det fanns inga IP-nummer att gå på, därför kunde inte polisen komma längre. Det gick heller inte att bevisa vem som laddat upp filmen på två olika plattformar, säger Maria Samson, kommunikations- och digitaliseringschef på Finspångs kommun.
Filmen finns fortfarande på Youtube.
– Ja, tyvärr. Polisen har kontaktat Youtube och förklarat att den kan vara brottslig. Finspångs kommun har också anmält till Youtube att det är kommunens film som blivit redigerad, berättar Maria Samson.
Hur känns det här?
– Supertråkigt. Det känns inte alls bra att filmen finns kvar med de ändringar som har gjorts. Det som sägs är helt mot de värderingar som Finspångs kommun har om lika värde och allt det fina som demokrati står för, förklarar Maria Samson.
Den som i båda polisanmälningarna utpekas som ansvarig är Christoffer Dulny, en av ledarna för Nordisk alternativhöger.
– En av de konstnärliga ledarna skulle jag säga. Vi har inget medlemskap och är ingen förening eller organisation. Vi är ett konstnärskollektiv som producerar proaktiv konst i form av filmer, texter, poddar och annat. Jag har inte gjort filmen och inte laddat upp den. Men polisen riktade in sig på mig och kallade mig till förhör i början av 2020, säger Christoffer Dulny.
I en intervju i oktober 2017 i samband med polisanmälningarna sa Dulny i en intervju med oss:
– Själva filmen vi gjort är väldigt självförklarande, vem som helst förstår att det är satir, och vi är tydliga med att det är underhållning.
Står du inte för filmen längre?
– Jo, men det är inte jag personligen som gjort filmen, det är många som varit inblandade. Vår målsättning var att väcka uppmärksamhet och underhålla, men också visa på vänsterns rädslor och det har vi lyckats med. Att förundersökningen läggs ned känns bra och gör att polisen kan lägga mer tid på riktiga brott, som till exempel våldtäkter. Jag törs säga att den allmänna uppfattningen hos svenska folket är att det här inte är något som polisen bör lägga sina resurser på, säger Christoffer Dulny.
Kan du förstå att folk blir upprörda av filmen med den nya berättarrösten?
– Nej, egentligen inte. Det är satir och det finns mycket sådant i samhället. Vilken sorts satir ska tillåtas? Det har funnits väldigt mycket grov satir om högerpersoner gjorda från vänsterhåll. Är det mer okej? Att vår film är gjord med glimten i ögat är helt uppenbart, anser Christoffer Dulny.