Kommundirektör bjöd på mat för 50 000 kr
Christer Sävblom, Finspångs förre kommundirektör och numera vd i det kommunala bolaget FFIA, är den person i kommunen som representerar i särklass mest. Förra året bjöd han på mat och dryck för närmare 50 000 kronor, mer än dubbelt så mycket som vd:arna i övriga kommunala bolag. Men bara 3 800 kronor är bokfört som representation. Resten har gömts undan på ett annat konto.
Christer Sävblom (infälld) har attesterat, det vill säga godkänt, sin egen representation. Enligt god redovisningssed ska det göras av någon annan, helst en överordnad, till exempel styrelseordföranden Stig Andersson (s). Många fakturor (den till höger) saknar attest helt och hållet.Foto: Titti Olovsson
Foto:
Vd:n Christer Sävblom har med sitt kontokort i tjänsten betalat mängder av luncher och middagar på restauranger både hemma i Finspång och i samband med resor. Den vanligaste representationen i Finspång är dagens lunch på Rejmyre Gestgifveri, Quality Hotel de Geer och Golfrestaurangen. Men flera oxfilé, biff på planka och filé Oscar har också bjudits bort.
Under annat konto
Operakällaren i Stockholm, Bacchus i Norrköping och Anker Hotel i Oslo är några exempel på var representationen har ägt rum.
Att hitta notorna och kvitton är inte helt lätt. Vid en första anblick ser det ut som om representationen i FFIA är mycket blygsam. Bara 3 800 kronor finns bokförda under kontot "representation".
Det är i stället under kontot "kost och logi i Sverige" som representationen döljer sig. Här finns kostnader för drygt 50 000 kronor bokförda, varav 44 000 kronor inte gäller hotellräkningar utan måste klassas som ren representation.
Ofta återkommer samma lunchgäster. Det handlar om en anställd i kommunen och två konsulter. Sävblom kallar det för arbetsluncher och syftet sägs vara att diskutera projektet Vision Grosvad. Det vill säga kommunens planer på att bygga bland annat en ny simhall. De så kallade arbetsluncherna har skett vid minst tio tillfällen och kan strida mot skatteverkets regler.
Skatteverket varnar
I sin broschyr med allmänna råd varnar skatteverket för ofta återkommande representation mot en och samma person eller grupp av personer, eftersom det kan finnas inslag av personlig gästfrihet i sådan representation. Följden kan bli att ätandet och drickandet inte klassas som representation och alltså inte är avdragsgill.
Kommunen hänvisar för övrigt till skatteverkets allmänna råd i sina regler för representation, regler som också FFIA omfattas av. Men bristerna i bokföring och redovisning av Christer Sävbloms representation är långt fler än så.
Under 2004 attesterade, det vill säga godkände, Christer Sävblom sin egen representation. Det ska enligt god redovisningssed göras av någon annan, helst en överordnad, exempelvis ordföranden i styrelsen för FFIA, kommunalrådet Stig Andersson (s). En hel rad fakturor saknar för övrigt attest helt och hållet.
Enligt skatteverkets råd och god redovisningssed ska varje faktura presenteras med deltagarlista, deltagarnas titlar och syftet med representationen. Deltagarlista saknas ofta och några titlar finns inte med. Inte heller syftet framgår tydligt.
Till varje faktura ska underlag i form av kvitton och noter fogas. Detta för att man ska kunna se i detalj hur pengarna har använts och utesluta att det handlar om privata köp. I flera fall saknas enstaka notor och en av kontokortsfakturorna saknar helt och hållet verifikationer i form av notor. Först efter en begäran plockades dessa fram i efterhand.
<B>Representationskostnader att jämföra med</B>
FFIA:
Antal anställda: 0
Omsättning: 1,9 miljoner kronor
Vd:ns representation: 47 729 kronor (gäller den faktiska representationen, den bokförda är endast 3 800 kronor)
Vallonbygden:
Antal anställda: 27
Omsättning: 126,1 miljoner kronor
Vd:ns representation: 20 593 kronor
Finspångs tekniska verk:
Antal anställda: 45
Omsättning: 106,3 miljoner kronor
Vd:ns representation: 15 998 kronor
Kommunstyrelsen:
Representation: 21 311 kronor
Antal ledamöter: 11 ordinarie ledamöter och 11 ersättare
<I>Uppgifterna gäller år 2004.</I>
<span class=Rub1>"Jag hade ingen aning om det här"
<span class=Ing>FINSPÅNG<B>
Okunskap. Slarv. En ekonom som inte visste bättre. Så förklarar Christer Sävblom Folkbladets avslöjande.
- Det ser verkligen anmärkningsvärt ut, det gör det, medger han.</B>
<B>+ Varför har du representerat mer än de andra vd:arna i kommunala bolag?</B>
- Det förvånar mig inte alls. En stor del av det jag har är kommunens representation. Vi (FFIA, red.anm.) tar kostnader från kommunen och det beror på att vi har samma ordförande som i kommunstyrelsen. Jag har säkert sparat en miljon genom att bjuda byggarbetare på en måltid istället för att anlita en konsult.
<B>+ Varför har du bokfört under kost och logi?</B>
- Jag sköter inte bokföringen, det har jag ekonomhjälp till. Att jag skulle ha påverkat ekonomerna att att göra detta är helt felaktigt. Det är hemskt att skylla på ekonomen, men han gjorde detta helt på eget bevåg. Han tyckte att det var logiskt att mat var mat. Jag hade alltså inte en aning om det här. Och jag skyller inte på ekonomen, jag bara förklarar varför det har blivit så här. Det ser verkligen anmärkningsvärt ut, det gör det.
<B>+ Ansvaret måste väl ändå vara ditt, det är ju du som är vd?</B>
- Jag är medveten om mitt ansvar. Som vd har jag fullt ansvar i bolaget, inte minst när det gäller bokföringen. Nu har vi lärt oss av detta. Det var ett rent misstag som jag tar ansvar för.
<B>+ Varför äter ni lunch när Grosvad diskuteras?</B>
- Det tänker inte jag svara på, varför äter man lunch? Det händer att de åker hit från Stockholm och vi har arbetslunch. NN* var här förra veckan och han fick varken mat eller kaffe.
<B>+ Varför har du attesterat själv?</B>
- Jag vill ta fullt ansvar för de fakturor jag orsakar. Är det fel får min styrelse och revisionen påpeka det. Jag har inte hört någonting från styrelsen.
<B>+ Varför saknas det attester?</B>
- Då har inte jag sett det och då vet inte jag hur det har gått till.
<B>+ Varför saknas det deltagarlistor, titlar och syften?</B>
- Det är klart att jag borde ha skrivit ner namnen, men man vet inte vem alla är och vad folk har för titlar. Man tar för givet att man ska få frågan om det är något. Det här är klart slarv.
<B>+ Varför saknas det underlag?</B>
- Aldrig. Det finns inget som saknar underlag. Om det saknas ett kvitto så betalar jag det.
Christer Sävblom är i dag anställd av Finspångs kommun. Han har haft sin nuvarande titel som vd i FFIA sedan 1993. Mellan åren 1991 och 2003 var han även kommundirektör. Han är också projektledare för projektet Vision Grosvad. Han har en månadslön på 50 440 kronor.
* Folkbladet har valt att inte namnge konsulterna.