– Jag tycker det är fruktansvärt, det som Migrationsverket gör. De flesta som drabbas har varit i Sverige sedan 2015, är rotade i Finspång och är trygga här. Vi har diskuterat någon form av manifestation. Men det har inte varit riktigt genomförbart mitt i en pandemi, säger hon.
Ulrika Jeansson poängterar flera gånger att den politiska ledningen (S+KD+C) tycker att hanteringen från Migrationsverkets sida är direkt felaktig, speciellt för de barn och ungdomar som drabbas.
– Som kommun har vi inga muskler att göra något annorlunda, vi äger inte frågan. Det är Migrationsverket som genomför en ny organisation och minskar sina boenden, det är inget vi kan påverka. Vi har plats i våra skolor och vi har lägenheter i Finspång. Därför känns det här förfarandet långt ifrån optimalt, säger Ulrika Jeansson.
Hon har personligen lämnat väskor att packa tillhörigheter i till familjer som måste lämna Finspång.
– Många är tacksamma för den hjälp de får. Samtidigt är det en stor oro över vad som ska hända. Jag önskar ingen det här. Inom föreningslivet är det många barn som är ledsna, när deras kompisar tvingas flytta.
Har det funnits någon dialog mellan Finspångs kommun och Migrationsverket?
– På tjänstemannanivå finns det en ständig kommunikation. De politiska partierna i Finspång, utom SD, uppmanar gemensamt Migrationsverket att ompröva sitt beslut. Även om det inte blir så, vill vi visa våra medborgare var vi står i frågan, säger Ulrika Jeansson.
Kan du inte förstå Migrationsverkets argument om att färre asylsökande kräver färre bostäder?
– Nej, det kan jag inte förstå. Vi har haft en effektiv och väl fungerande flyktingmottagning här i Finspång och det fungerar bra för många familjer. Varför inte låta dem stanna här, i längden tror jag det blir billigast och bäst för alla.
Migrationsverket påpekar att familjerna har fortsatt möjlighet att bo kvar i Finspång om de ordnar en bostad själva.
– Hur ska det gå till? Då måste den asylsökande betala hyran själv och som asylsökande kan du heller inte teckna ett hyreskontrakt. Då skulle kommunen behöva gå in och stå för sociala kontrakt. Kommunen tar då på sig ett ansvar som vi tycker att Migrationsverket har. Att ordna en bostad själv i den situation som de här människorna befinner sig i är en ren utopi, förklarar Ulrika Jeansson.