I arkivet kan vi se hur Komministergården varit uppe till politisk debatt i två decennier. Säkert också bland allmänheten och på insändarsidor.
2007 byggdes till exempel industriområdet Hårstorp längs väg 51. Några ville riva, andra bevara med stöd av Länsmuseet. Fredrik Blomberg (C) stred för Komministergården. Han är också ordförande i Risinge Hembygdsförening.
– Vi tycker att det är tråkigt att den gamla Komministergården fått förfalla, en byggnad som vi tycker borde sparas och underhållas, säger han idag.
Han ger inte upp hoppet för den.
– Kommer det en entusiast så går det säkert. Allt är inte ekonomiskt försvarbart. Finns viljan så går det säkert.
– Personligen är jag besviken på att det blev så här. Konstigt att de inte fått ett vite av kommunen när fastigheten ligger så synlig och vanskötts så.
Någon politiskt ansvarig från den tiden finns inte kvar. Hugo Andersson (C) är miljö- och samhällsbyggnadsråd. Han bekräftar att det förekommit kontakter med MaxFastigheter.
– Att det inte blev något 2010 är lite överdrivet. Det fanns en organisation som hette Energiriket och drev olika projekt. Det som inte hände är att Komministergården inte blev det centrum man tänkt, säger han.
Om förfallet säger han:
– Kommunen har lite muskler och verktyg, men då måste det vara miljöfarligt, att man inte underhåller och att det ser dåligt ut kan man inte göra något åt.
– Det problemet kommer nog snart att lösas för det där huset åker väl omkull snart. Det där går ju inte att använda till något, men det är vad jag tror.