Komministergårdens öde debatteras vidare
FINSPÅNGNär regeringen gav kommunen rätt i tvisten gällande komministergården förankrades frågan om förvaltning och uthyrning och en majoritet i kommunstyrelsen gav sitt samtycke. Det skriver kommunstyrelsens ordförande Stig Andersson (s) i ett svar till Inge Jacobsson som krävt en redovisning av hur ärendet har hanterats.
Han ville exempelvis veta vem som äger komministergården i dag, när och hur Vallonbygden fick överta förvaltningen och vem som beslutat att huset ska renoveras och hyras ut till bostad.
Vid mötet presenterades ett skriftligt svar från Stig Andersson. I det inleder han med att tala om att förköpsrätten beslutades i juni 2002 av kommunfullmäktige.
<b>Rätt i tvisten</b>
I juni i år gav regeringen kommunen rätt i tvisten. Regeringsrätten har också beslutat att avslå ansökan om inhibition (att inga åtgärder får vidtas för att verkställa det överklagande avgörandet).
"Med detta som underlag var och är det självklart för oss alla att söka snabba möjliga intäkter på den förvärvade fastigheten. Detta intill dess som marken skall exploateras som industrimark. Planarbetet har startats och det nuvarande bostadskontraktet är tillfälligt", skriver Stig Andersson.
<b>Är förankrat</b>
Köpekontaket har undertecknats med Finspångs kommun som ägare och lagfart har sökts. Beslut har också fattats om att förvaltningen skulle tas över av Vallonbygden som redan förvaltar i stort sett alla fastigheter som ägs av kommunen.
Stig Andersson skriver också att när kommunen fick rätt i tvisten så förankrades ställningstagandet om förvaltning och uthyrning hos flertalet ledamöter i kommunstyrelsen och en bred majoritet har ställt sig positiv till det sätt som man har handlat på.
Vad gäller kostnader för renovering svaras att det är ägaren som betalar upprustningen, men att den belastar hyresgästen när hyran sätts.
<b>Kommunens skyldighet</b>
Vad gäller den kölista på personer som vill hyra fastigheten som upprättats på byggnads/-tekniska kontoret, som tidigare förvaltade fastigheten, konstateras bara att kontoret och Vallonbygden inte har samma arbetsrutiner. Vallonbygden har som policy att inte ha intresselistor till fastigheter som inte ägs av bolaget.
Eftersom regeringen gett kommunen rätt och regeringsrätten avslagit ansökan om inhibition menar Stig Andersson avslutningsvis att kommunen både får och ska handlägga fastigheten som egen.
<b>Kommunens skyldighet</b>
Han menar därför att det är kommunens skylighet att försöka skapa så stora intäkter som möjligt för att täckakaptalkostnaden tills planändring sker och det finns behov av marken.
"Enligt alla juridisk kompetens handlar kommunen helt enligt gällande bestämmelser och regler varför skadeståndsanspråk inte kan bli aktuellt", skriver Stig Andersson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!