Komministergården i Risinge hyrs ut med rivningskontrakt
Sedan förre kommundirektören Staffan Waltré flyttade har Risinge gamla komministergård stått tom. Men i dagarna flyttar nya hyresgäster in.
I dagarna flyttar nya hyresgäster in i den gamla komministergården - trots att köpet tvistas i Regeringsrätten. FOTO: NICLAS SANDBERG
Foto:
För ett par år sedan sålde Risinge församling komministergården till ett par som tänkte starta ett gruppboende för förståndshandikappade i fastigheten, men då utnyttjade kommunen sin förköpsrätt och köpte fastigheten.
Paret överklagade kommunens förfarande och tvisten ligger nu hos Regeringsrätten och under tiden hyr alltså Vallonbygden ut fastigheten.
- Vi måste ju se till att driva verksamheten affärsmässigt och det skulle vara olönsamt att låta huset stå tomt, säger Kenneth Lorenzby affärsområdeschef på Vallonbygden.
Rivningskontrakt
Flera finspångsbor har visat intresse för att hyra komministergården för 10 500 kronor i månaden fram tills dess att kommunens detaljplan är klar.
- Den blev ju lite försenat i och med att det skulle bestämmas var den nya brandstationen ska ligga. Nu när det är klart så kan också arbetet med detaljplanen fortsätta, säger Kenneth Lorentzby.
Den 15 september flyttar de ny hyresgästerna in och minst sex månader innan de måste flytta ut blir de uppsagda. Vad som då händer med komministergården återstår att se. Kenneth Lorentzby ser dock flera olika lösningar.
Kan bevaras
- Det är inte säker att huset måste jämnas med marken, det kan vara så att det säljs för att plockas ner och sättas upp någon annanstans eller så kan det bli mycket bra kontorshus.
Enligt detaljplanen är det i alla fall s¨att kommunen planerar för fler industritomter kring infarten, förutom det industrihotell som ligger på andra sidan rv 51.
Innan nånting kan hända över huvudtaget återstår att se så att hyresnämnden godkänner att fastigheten hyrs ut på rivningskontrakt och på samma vilkor som gällde för Staffan Waltré.
- Jag räknar med att de ska ha godkänt kontraktet innan den 15 september, säger Kenneth Lorenzby