Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kolrök och tjärdoft i Magnehult

MAGNEHULT: I skogen i Magnehult är doften av kol och tjära tät. Den lilla kolmilan pustar och fnyser ut rökpuffar. På kolet och tjärans dag i lördags var gamla tiders skogsbruk i centrum.

Mikael Maasing, från Rejmyre, tillverkar ett eldstål. Foto: Johan Gustafsson

Mikael Maasing, från Rejmyre, tillverkar ett eldstål. Foto: Johan Gustafsson

Foto:

Finspång2007-09-10 06:00
Vid en liten smedja står Mikael Maasing, till vardags konstsmed i Rejmyre, och tillverkar ett eldstål. Under dagen har han också visat hur man tillverkar haspar, märlor och krokar. Runtomkring står folk och tittar.
- Det går inte att smida något stort, folk ska ju kunna se hela processen, säger han. Det är kul att man visar hur det gick till förr. Folk får en liten förståelse för allt som gjordes då. Det är annars lite abstrakt för en modern människa.
Camilla Strandin och Kida Jonsson, som åkt från Norrköping för att besöka tillställningen, provar på yxkastningen. Med en dubbeleggad yxa ska man försöka pricka en tavla som står några meter bort. Det är inte helt enkelt.
- Det var svårt, det gäller nog att ha rätt teknik, säger Camilla Strandin. Jag har aldrig provat förut, men det är nog mer teknik än styrka som gäller.

Tjuvtränat
Kida Jonsson lyckas få in några bra träffar på tavlan. Men så har han också tjuvtränat.
- Jag har gjort det några gånger innan, men det var länge sedan, säger han.
Lennart "Lysmasken" Westerholm, från Brenäs, hade tagit med sig sin mobila kolkross från 1940-talet. Ekipaget dras och drivs av en gammal Bolinder-Munktelltraktor från 1952, som han gjort i ordning. Kolkrossen fördelar stora kolbitar till tre mindre storlekar.
- Det grova kolet var till lastbilar och det finare till personbilar som drevs på gengas. Det finaste blev kolstybb som användes till isolering i hus, säger Lennart Westerholm när han stolt visar upp sin gamla kross.
Kolkrossen fick han överta efter att han hittat den övergiven i en förfallen lada. Därefter har han omsorgsfullt renoverat den. Hemmavid har han 17 gamla traktorer och även flera tändkulemotorer.
- Jag samlar på sådant här gammalt skit, säger han och skrattar. Man måste vara lite tokig, annars kan man inte hålla på med sådant här.
Under dagen anordnade arrangörsföreningen, Skog och ungdoms Norrköpingsavdelning, en hel rad av aktiviteter. Bland annat kunde man se hur man tillverkar kol och tjära, titta på en utställning av gamla motorsågar och handverktyg och delta i tipspromenad.
- Föreningens syfte är att ta vara på det gamla och visa hur det var i skogen förr i tiden, säger föreningens ordförande Alf Nilsson.

Stora planer
Föreningen har stora planer för framtiden. Till nästa år ska man göra en tipspromenad där rörelsehindrade kan ta sig fram och även bygga en kolarkoja. Kolet och tjärans dag ska bli ett årligt återkommande evenemang. Längre in i framtiden är det tänkt att föreningen ska öppna ett skogsbruksmuseum i Magnehult.
- Tanken är att du kan åka hit, ta med en kaffekorg och njuta av naturen, samtidigt som du får reda på hur skogsbruket var förr, säger Alf Nilsson.
Men för att planerna ska kunna bli verklighet är det viktigt att föreningen behåller sina cirka 40 medlemmar. Alf Nilsson skulle också gärna se nya ansikten i föreningen.
- Här fodras en massa armar för att få det här att flyta, säger Alf Nilsson. Får vi bara jobba vidare och folk forsätter att var aktiva i föreningen så kommer det här att utvecklas väldigt bra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om