Köerna till Folktandvården ska bort
FINSPÅNGUnder 2003 får Folktandvården i Finspång fler tandläkare. Dessutom får kliniken förstärkning utifrån. Det innebär att patientköerna blir kortare.- Det brukar kunna gå rätt fort att beta av köerna när det finns personal, säger klinikchef Ulf Magnusson.
"2003 ser bra ut för Folktandvården i Finspång", säger klinikchef Ulf Magnusson. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
- Dessbättre börjar det se ljusare ut nu, säger Ulf Magnusson.
Två tandläkare på halvtid börjar i år. Därmed uppnår man en fast bemanning på 3,75 tandläkartjänster. Kliniken får också förstärkning på andra sätt.
<b>Personalpool</b>
- Under året har Folktandvården i Östergötland inrättat ett resurscentrum, en personalpool, där alla kliniker kan få stöd vid vakanser. Vi får också viss hjälp från Norrköping.
Totalt innebär detta att 5,25 tandläkartjänster är tillsatta. Ulf Magnusson bedömer behovet till sex tjänster.
- När jag kom hit för 20 år sedan behövdes tio tandläkare. Nu räcker det med sex. Det som hänt under de här åren är att arbetssättet förändrats. Tandhygienister har till exempel kunnat ta över en del av tandläkarnas uppgifter.
<b>Akutfall </b>
För den som inte har akuta besvär är väntetiden till Folktandvården drygt ett år.
- Vi prioriterar akuttandvården. De patienterna behöver inte vänta. Det behöver inte heller barnen. Men för den vuxne genomsnittspatienten är väntetiden så lång. Men det går att komma ifatt snabbt, när resurserna finns.
Tandläkarbristen är ett problem för hela landet.
- Ofta märks bristen mer på små orter, säger Ulf Magnusson.
<b>Färre studieplatser</b>
Neddragning av antalet patser på tandläkarutbildningarn, färre studerande som fullföljde utbildningen och att alltfler tandläkare väljer att arbeta utomlands är några av orsakerna till bristen.
- Med EU-medlemskapet blev det enklare att arbeta utomlands. Många svenska tandläkare har valt att arbeta i England och Irland.
<b>Andra lösningar</b>
Fler sökande har åter tagits in på utbildningarna, till exempel i Malmö som stängdes helt och hållet. Men med en studietid på fem år, tar det förstås tid innan det märks ute på landets tandläkarmottagningar.
För Folktandvården i Finspång ser alltså 2003 hoppfullt ut. Men det finns faktiskt vissa positiva konsekvenser av bristen på tandläkare också.
- Man måste tänka på ett nytt sätt, hitta andra lösningar. Vi upptäcker att vi kan göra mycket mer än vi trodde.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!