Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Knarket flödar inte fritt i Finspång

FINSPÅNG
Ett antal finspångsbor sitter anhållna i en stor narkotikahärva med förgreningar både i Danmark och Tyskland. Trots det finns inte mer narkotika i omlopp i Finspång än tidigare.

Finspång2002-12-09 00:00
- Vi har visserligen gjort fler beslag och vi ser fler narkotikapåverkade nu än tidigare, men det beror nog inte på att fler använder narkotika utan att vi har satsat mer på att spana efter just narkotika, säger närpolischef Sören Wictorsson.
Narkotika har på senare tid blivit billigare och på det sättet är det lättare att få tag på. Sören Wictorsson tror att även det har betydelse, men tror ändå att de ökade tillslagen främst beror på riktad spaning.

<b>Samlad inventering</b>
På Ungdomshälsan har arbetet med att hitta nya sätt att nå fram med information om alkohol och droger pågått under hösten.
- Det är en ordentlig inventering av vårt tidigare arbete som vi gör. Vi tar fram det som varit och är bra och som vi kan jobba vidare på, säger Lotta Persson från Ungdomshälsan.
Värdegrundsgruppen ser över allt från mödravårdscentralen, dagis, grundskolan och gymnasieskolan.
Gruppen består band annat av folk från skolan, socialförvaltningen och fritidsgårdarna och nu försöker man komma fram till ett gemensamt handlingsprogram.
- Det är ett stort arbete, men vi tror att det blir mycket bättre om vi arbetar tillsammans istället för att var och en ska arbeta i sin egen lila grupp, säger Lotta Persson.

<b>På remiss i vår</b>
Arbetet med handlingsplanen har tagit längre tid än man trott och först i vår tror man att det första förslaget på handlingsplan kommer ut på remiss. Sedan ska handlingsplanen förankras och man ska även inrätta en projektledartjänst. Till hösten hoppas Lotta Persson att man ska kunna börja arbeta utifrån den nya handlingsplanen.
Sedan larmet om att rökheroin fanns i stora omlopp i Norrköping 97-98 har det i Finspång satsats extra på att informera om narkotika. Ett arbete som har gett resultat.

<b>Alkohol vanligast</b>
- Det tar ungefär två år innan droger som är aktuella i Norrköping kommer till Finspång och än har vi inte sett att rökheroin har fått fäste här, säger Pierre Lindwall enhetschef på Ungdomshälsan.
Han har inga belägg för att det skulle finnas mer narkotika i omlopp I Finspång nu mot tidigare. Enligt honom har det alltid funnits ett antal personer i Finspång med drogproblem. Att det nu sitter ett antal Finspångsbor häktade i en stor narkotikahärva tror han beror på slumpen.
- De har väl umgåtts i samma kretsar och det sitter ju folk från andra städer häktade också, säger Pierre Lindwall.

<b>Mest alkohol</b>
I Finspång är det fortfarande hasch och amfetamin som är de största drogerna och det är bara ett fåtal ungdomar som använder det. Det populäraste berusningsmedlet i Finspång är fortfarande alkohol.
- Det betyder inte att vi kan slå oss till ro och säga att vi har gjort ett sånt bra drogförebyggande arbete därför att vi inte fått hit rökheroinet. Det gäller att ständigt hitta nya sätt att bli ännu bättre på att informera och det är det vi håller på med nu.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om