Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fler kvinnor än män från Finspång pluggar vidare

Det är betydligt vanligare att kvinnor läser vidare på högskolan än män. Dessutom växer klyftan mellan könen.
– Jag kan tänka mig att killarna har mer stress att komma ut i arbetslivet, säger Hedvig Helm, 18, som läser tredje året på Curt Nicolingymnasiet.

Hedvig Helm läser tekniska programmet på Curt Nicolingymnasiet och planerar att studera vidare. "Jag tycker att det är bra att läsa vidare och få en titel, och säkra jobb för framtiden", säger hon.

Hedvig Helm läser tekniska programmet på Curt Nicolingymnasiet och planerar att studera vidare. "Jag tycker att det är bra att läsa vidare och få en titel, och säkra jobb för framtiden", säger hon.

Foto: Kajsa Juslin

Finspång2024-11-12 12:00

Bland männen från Finspångs kommun var det 34 procent av de som gick ut gymnasiet 2019 som börjat studera vidare på högskola inom fem år efter examen. För kvinnor var motsvarande siffra 61 procent. Det visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB).

– Om vi jämför eleverna från Finspång som tog examen år 2019 med studenterna från 2014 har könsskillnaden ökat. Andelen kvinnor i kommunen som pluggar vidare har ökat, medan andelen män har minskat, säger Annica Wallerå, statistiker på SCB i ett pressmeddelande. 

En förklaring är att de allra flesta som läser vidare är de som läser högskoleförberedande program på gymnasiet. 

– Det är fler tjejer som läser högskoleförberedande program, så gymnasievalet är väldigt styrande, berättar Annica Wallerå när vi ringer upp.

Folkbladet besöker kursen i Design och produktutveckling som tredjeårseleverna på teknikprogrammet på Curt Nicolingymnasiet läser, för att diskutera framtidsplaner och tankar på varför de tror att det skiljer mellan könen.

undefined
Gustav Dahlström berättar att han i framtiden är sugen på att läsa till fysioterapeut, psykoterapeut eller kanske psykolog.

– Just här i Finspång tror jag att många killar väljer praktiska linjer och de börjar ha praktik nu i trean och kanske får jobb direkt efter gymnasiet. Då tror jag att många tycker att det är skönt och kanske vill tjäna pengar direkt i stället, säger Gustav Dahlström, 18, som bor i Norsholm och pendlar till Finspång. 

För sin egen del tycker han att det är viktigt att plugga vidare, även om han kanske börjar med ett sabbatsår. 

– Jag tycker att det är viktigt att ha en bra utbildning och man har bättre chanser senare i livet om man vill ändra bana. Eller nu efter gymnasiet att man kan få ett jobb med bättre betalt, säger han.

undefined
Haxhi Mustafa är osäker på om han ska läsa vidare efter gymnasiet. Han planerar att börja med ett sabbatsår för att ha tid att fundera.

Haxhi Mustafa är mer tveksam om han ska studera vidare eller inte. 

– Det är lite oklart just nu. Jag funderar på att ta ett sabbatsår för att experimentera med vad jag vill bli i framtiden och se vad jag har för möjligheter jag har till att starta eget.

Han tror att sociala medier kan ha en inverkan på mäns val att inte studera vidare.

– Man ser att män ska vara den som ska komma på nya grejer och tjäna pengar. Många killar tror inte att utbildning är den vägen, säger han. 

Män vs kvinnor

När det gäller Norrköpings kommun är det 64 procent av kvinnorna samt 44 procent av männen som valt att studera vidare av de som tog studenten 2019. 

I Söderköping var siffrorna 64 procent för kvinnor samt 31 procent för männen.

I Sverige som helhet var motsvarande siffror 66 procent för kvinnorna och 48 procent för männen.

Källa: SCB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!